De ICOM-museumdefinitie (opnieuw) getest

Zaal met collectie beelden aan de muur en schaduwen van bezoekers

Heeft u Wat op het spel staat van Philipp Blom al gelezen? Dat zou u echt eens moeten doen, al kan ik niet beloven dat u er erg vrolijk van zal worden. In zijn analyse is de historicus vernietigend voor onze tijd, waarin alle zekerheden verdwijnen als sneeuw onder de zon. Een grote boosdoener is de klimaatverandering, maar hij heeft het ook uitgebreid over de impact die digitalisering heeft en nog zal hebben. Verder zullen we onze moderne economische opvattingen drastisch moeten bijsturen als we onze samenlevingen leefbaar willen houden.

De tijd van mogelijkheden

Zekerheden, die zijn er niet (meer). Dat kan verontrusten en ontwrichten, maar daar schieten we niets mee op. Interessanter is het dat deze situatie mogelijkheden creëert en ons kritisch denken meer dan ooit kan stimuleren. Erfgoedprofessionals zouden deze kans ook kunnen grijpen en kunnen zoeken naar kansen wanneer bepaalde zekerheden dreigen weg te vallen.

In de museumwereld gebeurt het alvast, en niet door de minste organisaties. Bepaalde werkgroepen binnen de International Council of Museums hebben al fundamentele reflectietrajecten opgezet, zoals ICOFOM - het internationaal comité rond museologie - rond de houdbaarheid van de ICOM-museumdefinitie. Dit jaar organiseerde FARO i.s.m. ICOFOM trouwens ook een workshop over het thema waarvan u de resultaten hier vindt. 

Samen nadenken over de waarde van musea

En we gaan verder. Op maandag 11 juni vindt een bijzondere vergadering van ICOM-België plaats in PARCUM te Leuven. In de namiddag organiseert ICOM-België i.s.m. FARO een Nederlandstalige en een Franstalige workshop over de museumdefinitie en de waarde van musea voor de samenleving van vandaag en morgen. Alle praktische informatie vindt u hier. U bent van harte welkom! 

Olga Van Oost
Seminarie