De ‘emocratie’ volgens Dirk De Wachter

Museum Dirk De Wachter

"De emocratie. Het lijkt er vandaag op dat mensen vaak heel emotioneel reageren en dat de ratio ver weg is,” aldus Dirk De Wachter in het VRT-programma ‘De Afspraak’. De bekendste psychiater van het land houdt de vinger aan de maatschappelijke pols. Uit zijn eigen praktijk en de ervaring van zijn collega-hulpverleners leidt hij af dat ‘emoties’ steeds belangrijker worden in onze samenleving. En wat betekent die vaststelling voor de erfgoedsector?

Rusteloze, emotionele samenleving

De Wachter betreurt het dat politieke en andere beslissingen (te) vaak worden genomen vanuit impulsieve emoties, zoals angst en kwaadheid. Even vaak gaat er aan die beslissingen geen grondige reflectie vooraf. En dat is nadelig voor een samenleving in zijn geheel.

Bovendien gaan mensen er als individu ook enorm onder lijden. Het rusteloze, complexe, hectische, gemediatiseerde bestaan zorgt ervoor dat mensen angstig en moe worden, beginnen te twijfelen aan de eigen identiteit en steeds vaker te kampen krijgen met depressies en burn-outs. Dat lijkt op het eerste gezicht dus een ‘individueel probleem’. Omwille van de grote schaal waarop dit soort problemen zich stellen, nestelt het zich steeds dieper en breder. Dat is ook het punt van zijn boek ‘Borderline times’.

Museum Dirk De Wachter

Dirk De Wachter is bekend als psychiater en mediafiguur, maar ook lang geen onbekende meer in de museumwereld. In het najaar nodigde het Museum dr. Guislain hem nog uit als gastcurator om een tentoonstelling samen te stellen met de kunstwerken die hem het meest intrigeren of inspireren. De Wachter gelooft dan ook sterk in de kracht van kunst en erfgoed, voor zichzelf maar ook voor zijn patiënten in en na hun genezingsproces.

Musea en emoties

FARO boog zich eveneens over de vraag of emoties onze samenleving – en in het bijzonder ook onze musea –  meer beginnen te bepalen. We gingen zo ver om ons af te vragen of er zoiets als een ‘museum van het gevoel’ in de maak zou kunnen zijn. Dat doen we in het gelijknamige boek ‘Museum van het gevoel. Musea op de huid van de samenleving’ dat op 2 december verschijnt. Via spraakmakende denkers als Elaine Gurian Heumann, Martha Nussbaum, over Alain de Botton, John Dewey en Susan Sontag formuleren we onze ideeën over een ‘museum van de toekomst’.

Op vrijdag 2 december stellen we het boek feestelijk voor tijdens de studienamiddag ‘Musea en emoties’, in CINEMATEK te Brussel. Van harte welkom! Inschrijven kan via deze link

 

Olga Van Oost
Opening / lancering
Studiedag