Vakmanschap beleven in mei

Atelier Arena (c) Ann-Sophie Verveken en Renaat Steurbaut

Erfgoeddag 2019 ligt intussen een tweetal weken achter ons. Kon u er die dag niet bij zijn of organiseerde u zelf een activiteit? Dan hebben wij goed nieuws voor u: een aantal activiteiten lopen nog door tot het einde van de maand mei. We stellen ze graag aan u voor in dit artikel.

Mestieri (Harelbeke)

In het Italiaans klinkt ambachtelijkheid als zachte koffie met een vleugje mysterie. Kunstenaars met een verstandelijke beperking lieten zich inspireren door het thema van Erfgoeddag. In het Kunstenhuis van Harelbeke tonen ze van boven tot beneden, vrank en vrij, hun artistieke interpretaties van ‘quattro mestieri’. Onderweg kan u zich vergapen aan een echte ‘artista del tattuagio’.

Praktisch: tot 26 mei 2019, van 10.00 tot 18.00 uur in Kunstenhuis, Marktstraat 100, Harelbeke
Meer info: info@kunstwerkplaatsdezandberg.be

Textiel = erfgoed x kunst? (Leuven)

Het voor Vlaanderen belangrijke textielambacht heeft in de KADOC-collecties sporen nagelaten: kant, habijten, vlaggen ... Als artist in residence laat Bram Van Breda (1992) zich inspireren door onder meer dat erfgoed voor de creatie van een nieuw kunstwerk. Hij presenteert die dialoog samen en in confrontatie met zijn bronnen.

Praktisch: tot 29 mei 2019 van 9.00 tot 17.00 uur in de KADOC-kapel, Vlamingenstraat 39, Leuven
Meer info: postmaster@kadoc.kuleuven.be

(c) Gemeente Langemark-Poelkapelle

Hoe maakt u het? (Langemark-Poelkapelle)

De portretmaker, smid, mandenenvlechtster, steenbakker en kleermaker ... het is slechts een kleine greep uit de groep ambachtslui die ooit in de gemeente Langemark-Poelkapelle actief was. Wilt u graag een van deze ambachten uitproberen of traditionele taarten proeven? Aan verschillende workshops en demonstraties voor volwassenen en kinderen deelnemen of een expo bezoeken? Zak dan zeker af naar Sint-Juliaan.

Praktisch: tot 30 mei 2019 van 13.30 tot 18.00 uur in Woonzorgcentrum De Boomgaard, Lekkerboterstraat 1, Langemark
Meer info: saskia.candry@langemark-poelkapelle.be

Glasramen in de kijker (Destelbergen)

Destelbergen kent een rijke traditie op het gebied van glasramen. Grijp uw kans om dit uitzonderlijk vakmanschap te ontdekken. De medewerkers presenteren in de museumkelder de mooiste glasraamwerken uit ateliers in de regio. Ook verborgen stukken uit privécollecties zijn er uitzonderlijk te bezichtigen.
 
Praktisch: tot 1 juni 2019 van 13.00 tot 15.30 uur in de museumkelder onder het gemeentehuis, Dendermondesteenweg 430, Destelbergen
Meer info: museum@destelbergen.be

Hoera! 140 kaarsjes voor de Sint-Genovevaprocessie Steenhuffel (Londerzeel)

De Sint-Genovevaprocessie van Steenhuffel is op 9 juni aan haar 140e editie toe. Kom kennismaken met foto's van de vele kleurrijk versierde wagens, de honderden figuranten die historische taferelen uitbeelden en talrijke oude ambachtslieden: mandenvlechter, herder, valkenier, boer, brouwer ... Werp ook een blik op Jan Locus' boeiende foto's van devotieprocessies in Vlaams-Brabant.

Praktisch: tot 31 mei 2019 tijdens de openingsuren van de bibliotheek, Molenstraat 5, Londerzeel
Meer info: monique.vandeneede@londerzeel.be

Uit het goede hout (Hasselt)

Luk Duflou werkt in atelier

De ambachtelijke techniek van houtsnede is weer helemaal in. Benieuwd hoe illustratoren van nu houtsnedes gebruiken in hun prentenboeken? In deze tentoonstelling ziet u origineel werk van Luk Duflou, Isabelle Vandenabeele, Merlijne Marell en Vanessa Verstappen. Met filmpjes, schetsboeken en bijzondere voorwerpen. Ontdek meer over de techniek en steek zelf de handen uit de mouwen! Dit was een steractiviteit, hier leest u bijkomende info.

Praktisch: tot 8 juni 2019 van 14.00 tot 18.00 uur in Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt
Meer info: info@villaverbeelding.be

Door vrouwenhanden gevormd. Decoraties op Hasseltse keramiek (Hasselt)

Aan het einde van de 19e eeuw produceerde de Hasseltse keramiekfabriek sierkeramiek geïnspireerd door de art nouveau. De tentoonstelling brengt de barbotinetechniek weer tot leven, waarbij keramiek wordt versierd met behulp van handgevormde en gegoten klei-elementen. Het waren vooral vrouwen die deze techniek uitvoerden. Kom deze gedecoreerde meesterwerken ontdekken in Het Stadsmus. Dit was een steractiviteit, hier leest u bijkomende info.

Praktisch: tot 25 mei 2019 van 10.00 tot 17.00 uur in het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, Hasselt
Meer info: hetstadsmus@hasselt.be

Hoe werd het gemaakt met baksteen? (Rumst)

In de gelijknamige tentoonstelling ontdekt u aan de hand van videomateriaal, blauwdrukken en foto’s hoe ovens, schoorstenen en gewelven werden gemaakt met baksteen. Er is bijzondere aandacht voor het maken van 'leuzzes' of droogloodsen. De expo sluit aan bij de vaste tentoonstelling over het productieproces van handsteen.

Praktisch: tot 2 juni 2019 elk weekend van 14.00 tot 17.00 uur in Museum Rupelklei, Uitbreidingstraat 33, Terhagen (Rumst)
Meer info: edmond.lambrechts@telenet.be

De schans van Schilde

De schans werd gebouwd in 1909 en door het Belgische leger gedynamiteerd op 8 oktober 1914. In een tentoonstelling met plannen en lastenboeken, elementen van huisvesting en structuur, bewapening, omgevingsfactoren, een 3D-maquette en vondsten uit de voorbije jaren, verneemt u alles over het bouwkundige aspect van de schans en hoe die evolueerde tot een natuureducatief speelterrein.

Praktisch: tot 26 mei 2019 van 10.00 tot 18.00 uur in Museum Albert Van Dyck, Brasschaatsebaan 30, Schilde
Meer info: cultuur@schilde.be

Stoffige archieven (Brugge)

Het cliché wil dat oude documenten in stoffige archieven opgeborgen en bewaard worden. Ook het Stadsarchief is een 'stoffig' archief. Tijdens de inventarisatie werden heel wat documenten gevonden waaraan stukjes stof of textiel zijn gehecht. Ontdek Brugse ambachtsarchieven, 19e- en 20e-eeuwse aanbestedingen voor de aankoop van uniformen en kostuums voor stoeten en processies, en nog veel meer.

Praktisch: tot 2 juni 2019 tijdens de openingsuren van Stadsarchief Brugge, Burg 11a, Brugge
Meer info: Jan.d'hondt@brugge.be

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richtte de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal stond het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Momenteel starten we de voorbereidingen voor de volgende editie. Op 26 april 2020 draagt Erfgoeddag als thema 'De Nacht'.

Foto cover: Atelier Arena (c) Ann-Sophie Verveken en Renaat Steurbaut
Foto midden: (c) Gemeente Langemark-Poelkapelle
Foto verticaal: Luk Duflou werkt in atelier (c) Villa Verbeelding

Michelle Van Meerhaeghe
erfgoeddag
Erfgoeddag 2019
Evenement