Stel uw vragen aan een expert met #AskACurator

Mensen in een museum, CC0

Aanstaande woensdag 12 september 2018 vindt er een nieuwe editie van de #AskACurator-dag plaats. Dit initiatief gaat intussen zijn achtste jaar in en is uitgegroeid tot dé dag waarop erfgoedexperten wereldwijd even voor de digitale schermen komen te staan. Curatoren van musea, archiefinstellingen, bibliotheken of andere cultuurinstellingen nemen dan deel aan een vraag-en-antwoordsessie op sociale media. Kunst-, cultuur- en erfgoedliefhebbers kunnen hen de hele dag vragen stellen en krijgen gauw antwoord. 

Deelnemen 

Zin om op een directe manier te ontdekken welke vragen het publiek zich écht stelt? Meld uw organisatie dan vandaag nog officieel aan via dit formulier. Kondig via uw eigen socialemediakanalen aan dat uw organisatie deelneemt en zorg dat er op woensdag enkele collega’s ter beschikking staan om vragen te beantwoorden. U kan zelf ook gespreksonderwerpen suggereren en kiest of u een hele dag deelneemt of liever enkele uren ter beschikking staat. Organisatoren en deelnemers waren de afgelopen jaren het meest actief op Twitter, maar ook Instagram kan ingezet worden, bijvoorbeeld via de vragentool in Instagram Stories.

Of u nu in de sector werkt of niet, stel zeker zelf ook vragen. Dat kan via #AskACurator voor algemene vragen of #AskACurator in combinatie met @naam voor specifieke vragen aan een organisatie. Dit is dé kans om die vragen te stellen waar u altijd al benieuwd naar was maar nooit de kans toe kreeg. Of treed in interactie met de experten en beantwoord mee vragen. De #AskACurator dag vormt een mooie gelegenheid voor erfgoedwerkers en het publiek om met elkaar in contact te treden op een manier die anders niet evident is.

Benieuwd aan welke organisaties u zelf ook vragen kan stellen? Hier in België is dat het AfricaMuseum, de volledige deelnemerslijst ontdekt u in deze Google Spreadsheet.

Participatie met Mar Dixon

#AskACurator vormt een van de verschillende succesvolle digitale initiatieven die Mar Dixon de afgelopen jaren opzette. Deze Britse socialemedia-experte denkt na over hoe erfgoedorganisaties écht kunnen verbinden op digitaal vlak. Met projecten zoals @AskaCurator, @TeensInMuseums, @CultureThemes, @52museums en @MuseumSelfieDay toont ze alvast de weg. Haar engagement achter deze initiatieven reikt echter veel verder dan het creëren van 'buzz'. Want het idee bij deze acties is dat mensen op die manier werkelijk mee de werking van musea aansturen: door te laten horen op Twitter wat zíj willen weten, of door op Instagram te tonen wat zíj appreciëren. Musea kunnen deze stemmen beter niet naast zich neerleggen. Zo bepaalt het publiek dus mee de agenda.

Op het Groot Onderhoud kan u zelf komen luisteren naar Mar Dixon. Ze zal er haar creatieve en innovatieve digitale projecten toelichten. Daarna volgt een groepsgesprek rond de mogelijkheden, kansen of uitdagingen bij digitale participatie. Tot dan? 

Foto: CC0

Michelle Van Meerhaeghe