Meesterschap op de Nacht van de Geschiedenis

Illustratie door Eleni Debo voor Davidsfonds, Nacht van de Geschiedenis

Op 28 april staat Erfgoeddag met het thema 'Hoe maakt u het?' helemaal in het teken van vakmanschap. Voor wie zolang niet kan wachten, is er komende dinsdag 19 maart de jaarlijkse Nacht van de Geschiedenis. In 2019 focust de nacht op meesterschap.

Zo’n 200 Davidsfonds-afdelingen zetten die avond hun beste beentje voor. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod. De coördinatie Erfgoeddag stelt u graag haar selectie voor.

Meesterschap in het huishouden (Lint)

Vrouwelijk ondergoed zit al lange tijd in de grijze zone van de taboesfeer. Lingerie wordt gedragen maar er wordt zelden over gesproken. Lydia is de bezielster van het lingeriemuseum in Putte en vertelt u alles over de geschiedenis van lingerie. Verwacht u aan heel wat boeiende anekdotes over hoe onze grootmoeders hun lingerie droegen en doorgaven aan de moderne vrouw. Verder lezen.

Vier generaties vrouwelijke topfotografes (Bocholt)

In deze digitale tijden heeft iedereen toegang tot fotografie. Toch is het onderscheid tussen het werk van een amateurfotograaf en een professional vaak overduidelijk. Het werk van Studio Leyssen Photograph is al 85 jaar lang gebaseerd op meesterschap, creativiteit en technische knowhow. Vandaag draagt de vierde generatie vrouwelijke fotografen een uitgesproken visie op hun vak uit. In Bocholt komen drie generaties van de familie vertellen over het verleden en het heden van hun werk. Verder lezen.

Een bijzondere ontmoeting: bloementapijten uit Zottegem 

Wist u dat Zottegemnaren meer dan 50 jaar lang als enigen in de wereld een uniek vakmanschap onder de knie hadden? Zij waren namelijk lange tijd de enigen die instonden voor het ontwerpen en leggen van bloementapijten. Meester Marc Schautteet vertelt u graag over zijn unieke kennis en ervaring. Verder lezen.

Eetgewoonten in Bruegels tijd (Haacht)

Was het bij Bruegel elke dag koekenbak? Waarom schilderde Bruegel taferelen met feesten en kermissen? En waarom ving men vogeltjes met een vogelknip of met een spreeuwenpot? Aan de hand van fragmenten uit schilderijen brengt Machteld de Schrijver de vaak verrassende eetgewoonten in Bruegels tijd in beeld, nu precies 450 jaar geleden. Verder lezen.

Hedendaagse creatieve ambachten (Moorsele)

Kan u moeilijk kiezen? Het Davidsfonds Moorsele zet verschillende hedendaagse creatieve ambachten in de kijker. Kunstenaars uit verschillende disciplines delen hun passie. Maak bijvoorbeeld kennis met kalligrafie, animatietekenen, boekbinden, smeedkunst of drukkunst. Jeugdkoor Doremi zorgt voor muzikale omkadering. Verder lezen.

Erfgoeddag 2019

Bent u dinsdagavond niet vrij maar hebt u wel zin om kennis te maken met een ambacht? Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april dus met stip in uw agenda!

Foto: Illustratie door Eleni Debo voor Davidsfonds, Nacht van de Geschiedenis

Michelle Van Meerhaeghe