Grensmolenroute

molennetwerk kempenbroek

De natuur en het erfgoed van Grenspark Kempenbroek werd in 2014 uitgeroepen tot de ‘groenste regio in de wereld’. Zopas lanceerde Molennetwerk Kempenbroek vzw een fietsroute die je meeneemt langs negen molens in de streek. De molens blijken al verschillende eeuwen een uitstekende beschermengel te hebben. De ene molen kwam gehavend uit een vernederende strijd, de andere glijdt glorieuzer dan ooit de moderne tijd binnen.

De ErfgoedApp begeleidt u langsheen deze fietsroute van 35 km. Starten doet u aan één van de negen molens. Vincent van den Berg van Molennetwerk Kempenbroek neemt u vandaag even mee achter de schermen.

Molenfietskaart

Het Molennetwerk Kempenbroek vzw bracht in 2017 een molenfietskaart uit voor het Grenspark Kempenbroek. De kaart schenkt aandacht aan de 47 wind- en watermolens die de streek rijk is. Het gebied is grensoverschrijdend en kent een zeer rijke natuur. In België maken de gemeenten Maaseik, Kinrooi, Bree en Bocholt deel uit van het park, in Nederland zijn dat Cranendonck, Nederweert en Weert.

De molenfietskaart omvat naast informatie over de molens ook een viertal uitgestippelde fietsroutes in het fietsknooppuntennetwerk: de Windmolenroute, de Kempenmolenroute, de Watermolenroute en de Grensmolenroute.

Gelaagde informatie

De routes vertellen elk het verhaal van de molens. De informatie over de molens gelaagd aan bezoekers aanbieden bleek een interessante optie: het molenbezoek met bezichtiging en rondleiding, de printinformatie via de molenfietskaart en, als nieuwe laag, de digitale informatie via een app.

Invoerdag molennetwerk kempenbroek

6 tips om van start te gaan in de ErfgoedApp

De Grensmolenroute vormt de eerste route uit de reeks molenfietskaarten die gedigitaliseerd werd in de ErfgoedApp. Heeft u zin om met uw organisatie in te zetten op digitalisering via de ErfgoedApp? De vrijwilligers van Molennetwerk Kempenbroek geven u graag volgende lessen mee:

  • Zorg dat u vooraf goed weet waar u naartoe wilt werken. Maak een gedetailleerd draaiboek op en stel een begrijpelijke structuur van de digitale bestanden beschikbaar. Anders loopt u de kans dat u in de vele tientallen verschillende bestanden waarmee u werkt, het overzicht verliest.
  • Hou het kort en bondig. Bezoekers houden niet van lange teksten op een klein smartphonescherm.
  • Stel iemand verantwoordelijk voor de eindredactie. Zorg dat die persoon kritisch naar de inhoud, structuur en lengte van de verhalen kijkt. Waak ook over een consistente lay-out.
  • Een degelijke voorbereiding zorgt dat het invoeren van de teksten en het beeldmateriaal vlot gaat.
  • Plan het invoeren in teamverband zodat u elkaar kan helpen bij problemen.
  • Bewaar regelmatig je content in de Erfgoedapp Manager en voorkom zo frustraties bij internetproblemen. 

Molens met een leuke PLUS

De info die bezoekers via de app ontdekken is nadrukkelijk een PLUS. Daarom noemt de organisatie dit ‘molens met een leuke PLUS’. De ErfgoedApp is voor Molennetwerk Kempenbroek géén vervanging van de molenaar of molengids maar iets extra dat het molenbezoek nog boeiender maakt.

  • Via de app stellen ze bijkomende informatie beschikbaar en laten ze zien wat tijdens een traditionele rondleiding minder vlot getoond kan worden: oude filmfragmenten, augmented reality, oude geluidsfragmenten en zelfs animaties over de werking van de molens.
  • Wanneer de molens gesloten zijn is de waarde van de app evident. Mensen kunnen toch informatie over de molen ontdekken en kunnen zelfs digitaal door de gesloten molenpoort een kijkje nemen op de molenzolders.
  • Ook het inzetten van beacons en QR codes is volgens de medewerkers een meerwaarde. Dat biedt de mogelijkheid om via de ErfgoedApp informatie tot op detailniveau aan te bieden aan mensen die dat willen. De verhalen en geboden informatie moet bovendien aanzetten om ook de andere molens in de regio te bezoeken.

Interesse?

De route voert u meteen langs twee eeuwenoude watermolens, vijf stoere windmolens en twee mooie watermolens bijna op de Nederlands-Belgische grens. Klaar voor? Fiets op? Start!

  • Dit is de allereerste Belgisch-Nederlandse tour in de ErfgoedApp.
  • Bijzonder zijn de animaties die de bouw van de molen laten zien of het mechanisme van de molen.
  • De levende foto’s waarbij een oude foto in kleur omgezet wordt, zijn een kijkje waard. Of ontdek hoe het molenrad gaat draaien en water door de beek stroomt.
  • Het verhaal van mensen die veel voor de molen betekend hebben, wordt naar 2019 gebracht met oude geluidsfragmenten en filmfragmenten.
  • Luister zeker ook naar één van de vele bijzondere anekdotes.
Logo molennetwerk kempenbroek

Verdere informatie over de fietsroutes kan u hier en hier op hun website nalezen. Werp een blik op de agenda om uw bezoek te plannen op een moment dat de molens geopend zijn.

Molennetwerk Kempenbroek vzw gaat dit najaar verder met de uitwerking van de Watermolenroute en de Kempenmolenroute.

Als eerste op de hoogte blijven van ErfgoedAppnieuws? Volg ons dan op FacebookTwitter en Instagram. Of meld u via deze pagina aan voor onze nieuwsbrief, die vier keer per jaar verschijnt. Verken hier meer recente nieuwe toevoegingen aan de ErfgoedApp.

Verder in deze reeks

Foto's: (c) Molennetwerk Kempenbroek vzw
Bron tekst: Vincent van den Berg, Molennetwerk Kempenbroek vzw

Michelle Van Meerhaeghe