Restitutie op agenda van internationale conferentie in Gent

Foto: Jacques Gaimard via Pixabay

Op 2 en 3 december organiseert TAPAS, een interdisciplinaire denkgroep van de Universiteit Gent, een conferentie over teruggave van cultuurgoederen. Met Restitution of Colonial Collections verzamelt TAPAS inzichten en ervaringen van onderzoekers en erfgoedinstellingen wereldwijd. De focus ligt op de teruggave van koloniale cultuurgoederen.

Dat deze conferentie in België kan plaatsvinden, is een belangrijke stap vooruit voor het debat in ons land. Vooralsnog ontbreken in België richtlijnen of handleidingen over restitutie, zoals dat wel het geval is in Duitsland, Nederland of Frankrijk. Het is dan ook uitkijken naar verschillende sprekers die de omgang van Belgische instellingen met het koloniale verleden kritisch zullen belichten. Zo geeft Placide Mumbembele (Universiteit van Kinshasa) op 2 december een keynote over de verhoudingen tussen Noord en Zuid. Dezelfde dag geven ook Mireille Tsheudi Robert van BAMKO-CRAN en Christian Lukenge van INTAL Congo hun mening over het thema. Wat verwachten de herkomstgemeenschappen en de diaspora? Waar liggen prioriteiten? Op 3 december geeft FARO-collega Katrijn D’hamers een toelichting bij de agenda van de ‘werkgroep restitutie’.

Het veelbelovende programma is een must voor iedereen die, dicht bij huis, meer wil weten over de debatten omtrent teruggave in een internationale context.

Meer informatie vindt u op de website van TAPAS. Inschrijven kan via tapas@Ugent.be

Foto: Jacques Gaimard via Pixabay

Katrijn Dhamers