Participatieve trajecten met vluchtelingen bekroond

Vluchtelingen en participatie

Op dinsdagavond 24 april namen in het Vlaams Parlement negen winnaars een award in ontvangst van de campagne Gastvrije Gemeente van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De initiatieven maakten allemaal werk van participatie met en door vluchtelingen.

Campagne Gastvrije Gemeente: de winnaars

  • Categorie vereniging: vzw WCU-Dance, SEE festival (Wijnegem)
  • Categorie jeugd: vzw J@M, Jeugdwerk voor Alleman (Mechelen)
  • Categorie individu: Burgerplatform voor overnachtingen
  • Categorie bedrijf: Pro Natura, werkervaring opdoen (Vilvoorde)
  • Categorie samenwerking: IN de zorg – UIT de zorgen (Euregio Maas-Rijn)
  • Categorie gemeente: (W)Integratie (Koksijde)
  • Categorie kunst en cultuur: Compagnie Tartaren, Begoocheling (Leuven)
  • Categorie school: Linguapolis/Universiteit Antwerpen (Antwerpen)
  • Publieksprijs: Nieuwkomers fiets 4-daagse - Circle of cycle & Eetfestijn

Expeditie Participatie over participatie en vluchtelingen

Het Rode Kruis Opvangcentrum voor Asielzoekers Linkeroever zet elke dag activiteiten op touw voor de bewoners van het centrum. Regelmatig krijgen zij ook vragen van organisaties uit de regio voor sociale en culturele projecten met de bewoners. Veel organisaties willen wel hun steentje bijdragen, maar zijn zich niet altijd bewust van het proces, of van de noden en de behoeften van de bewoners. Welke meerwaarde zoeken asielzoekers in een project? Hoe breng je een tof idee aan? En met welke factoren hou je als organisator best rekening? Astrid Abbeloos licht in een filmpje enkele aandachtspunten toe. Voor Expeditie Participatie beantwoordde ze de vraag: ‘Hoe verandert uw organisatie door participatie?’

Participatiecafe op 17 mei in Antwerpen (Rode Kruis Opvangcentrum)

Datzelfde Rode Kruis Opvangcentrum is ook de gastlocatie voor het allereerste Participatiecafé op 17 mei (13.00 - 16.30 uur). Twee praktijkvoorbeelden geven een inkijk in het thema participatie. Astrid Abbeloos, integratiemedewerker bij het Rode Kruis Opvangcentrum voor Asielzoekers, licht de werking van het centrum toe en focust daarbij op participatie. En De Kleine Expeditie en het Stadsmuseum Lier vertellen over hun beslissingsboom. Wilt u hier meer over weten? Wilt u ook met ons discussiëren over de participatievragen? Schrijf u dan snel in via de FARO-kalender. Inschrijven is gratis.

Participatievragen

Hebt u zelf nog een vraag? Of een antwoord op een van de participatievragen? Deel het met ons! Lees alles over de actie ‘Expeditie Participatie'.

Foto: © UNHCR, Foto: Achilleas Zavallis 

Katrijn Dhamers