Levensverhalen van vluchtelingen artistiek verwerkt

Hussein Mahdi © Specially Unknown – Hussein Mahdi

Het Red Star Line Museum verzamelde gedurende verschillende maanden levensverhalen van vluchtelingen. Het museum presenteert nu een eerste artistiek festival dat geënt is op de interviews.

Specially Unknown is de naam van het Europees oral-historyproject over vluchtelingen waaraan het Red Star Line Museum deelneemt. Andere partners zijn Génériques (Parijs, Frankrijk), LWL-Industriemuseum (Bochum, Duitsland), Rete Italiana di Cultura Popolare (Turijn, Italië) en Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (Amsterdam, Nederland). In navolging van het Nederlandse project Ongekend Bijzonder van de Stichting BMP wil Specially Unknown in verschillende Europese landen een brede waaier aan levensverhalen verzamelen.

Tien veldwerkers, veertig diepte-interviews

Tien veldwerkers gingen in opdracht van het Red Star Line Museum aan de slag en namen veertig diepte-interviews af. Die dienen dit voorjaar als inspiratiebron voor enkele artistieke interpretaties. De avonden vinden plaats in een intieme setting (max. 50 pers). Bedoeling is om ze in het najaar ’19 – voorjaar ’20 te hernemen voor een groter publiek.

Vier artiesten aan de slag met hun levensverhaal

Vier artiesten nemen u aan de hand van de levensverhalen en hun eigen ervaringen, mee in het leven van mensen op de vlucht. Centraal tijdens de voorstellingen staat de dialoog met het publiek. Twee veldwerkers, Samuel Pinillos en Vida Razavi, zullen overigens zelf de presentaties begeleiden.

De avonden staan in het teken van wat de artiesten zelf hebben meegemaakt: het leven in hun thuisland, hun vlucht, het moment van aankomst in België en het integratieproces in Antwerpen. Met een internationaal gezelschap op de planken is hoofdzakelijk Engels de voertaal tijdens de performances, tijdens de panelgesprekken en de interactie met het publiek. De slotconclusie van de avond wordt in het Nederlands gehouden.

De vier avonden staan elk in het thema van een betekenisvolle periode in het leven van de artiesten. De thema’s komen bovendien terug in alle interviews die de veldwerkers afnamen in het kader van dit project.

  • “The daughter of Dilbi Bent el Dlbi”
    29 april 2019 (20.00 - 22.00 uur) | Herinnering: leven in het thuisland
    Verhalen en liederen door Sally Ghannoum (EN)
    Zangeres Sally Ghanoum verliet Syrië in 2015. Ze vraagt zich nog steeds af wat het land voor haar betekent. Is het slechts een stuk grond of staat het voor meer? Via het symbolische verhaal van de Dilbi-boom vertelt Sally ons hoe ze zich thuis kan voelen. Wanneer ze woorden tekort komt, neemt de Syrische muziek het over van de afwezigheid.
  • “Crossing worlds – Domozy’s memories”
    1 mei 2019 (20.00 - 22.00 uur) | Vlucht: onderweg naar elders
    Een visuele performance door Saif Lama ‘a, a.k.a Domozy (EN)
    Beeldend kunstenaar Saif Lama ‘a (artiestennaam Domozy) vluchtte in 2010 uit Syrië. Hij herinnert zich de reis tot in de kleinste details, alsof het gisteren was. Met penseelstreken, kleuren en lijnen zet hij zijn memoires op doek en vertelt hij een visueel verhaal.
  • “Performing the self – the interview”
    3 mei 2019 (20.00 - 22.00 uur) | België: het moment van aankomst
    Een video-installatie van Enrica Camporesi met Fady Al Ghorra (EN)
    In 2014 liet acteur Fady Al Ghorra Palestina achter. Hij zocht en vroeg asiel aan in België, een procedure die hem voor veel dilemma’s zette. Samen met de Italiaanse regisseuse Enrica Camporesi verbeeldt hij de constante strijd tussen wat de wet dicteert en wat de menselijke natuur vraagt. Een intieme dialoog die verschillende perspectieven van de waarheid belicht.
  • “Ik ben Hussein, wie ben jij?”
    5 mei 2019, (20.00 - 22.00 uur) | Impact van migratie: een nieuw begin?
    Een monoloog van Hussein Mahdi, begeleid door Luk Nys (NL)
    Theatermaker Hussein Mahdi vluchtte in 2015 uit Irak. Sinds drie jaar leeft hij in België. Hij gaat op zoek naar motivaties om zijn toekomst uit te bouwen in Europa en is op zoek naar zijn plek in de maatschappij. Hussein treedt in dialoog met het publiek en wil weten wie zij zijn en waar ze naar op zoek zijn.

De avonden zijn gratis, maar schrijf in om zeker te zijn van een plaats. Bezorg uw naam, de avond die u wil bijwonen en het aantal personen via redstarline@antwerpen.be.

Foto: © Specially Unknown – Hussein Mahdi

Katrijn Dhamers