Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis nodigt uit

Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis

De Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis is in 2019 aan zijn derde editie toe. Na Brussel en Leuven is het op 2 oktober de beurt aan Antwerpen om gaststad te zijn van dit evenement.

Net zoals tijdens de vorige edities is het doel van het Wetenschappelijk Comité om academici, erfgoedpartners, archivarissen, leerkrachten en alle andere belangstellenden in de Belgische migratiegeschiedenis samen te brengen en een forum te bieden voor dialoog en uitwisseling.

Drie delen

De derde editie vindt plaats aan de Universiteit van Antwerpen op woensdag 2 oktober 2019. De dag bestaat traditiegetrouw uit drie delen: een academisch luik, een postersessie en een rondetafelgesprek.

In de voormiddag staat een academische sessie geprogrammeerd waarin zowel startende als meer ervaren onderzoekers hun wetenschappelijk onderzoek presenteren over migratie van en naar België en over alle tijdsperiodes heen. Daarna volgt een postersessie waarin onderzoekers, erfgoedpartners en alle andere belanghebbenden hun bijdrage aan de Belgische migratiegeschiedenis kunnen voorstellen. Het rondetafelgesprek in de namiddag staat dit jaar in het teken van ‘Migratiegeschiedenis in een museale context’. Voor dat rondetafelgesprek worden specialisten uit de museumwereld uitgenodigd.

Met een call for papers worden deelnemers uitgenodigd om een abstract in te dienen over recent of lopend academisch onderzoek naar de Belgische migratiegeschiedenis in zijn meest brede betekenis. U kunt bovendien aangeven of u kiest voor een paper of een postersessie.

Meer informatie over de oproep vindt u via het document in bijlage.

Foto: Dag van de Belgische migratiegeschiedenis

Katrijn Dhamers