Van Eyck Research in OpeN Access valt in de prijzen en breidt uit

Macrofotografie bij uv-fluorescentie (c) KIK-IRPA Brussel

Op 14 januari 2020 werd in BOZAR de European Heritage Award/Europa Nostra Award 2019 voor Onderzoek uitgereikt aan het VERONA project van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

VERONA - of voluit Van Eyck Research in OpeN Access - opende een nieuw hoofdstuk in het onderzoek naar de schilderijen van Jan van Eyck (ca. 1390-1441) en zijn atelier door de productie van hoogkwalitatief, gestandaardiseerd beeldmateriaal. Dat is toegankelijk in open access op de website Closer to Van Eyck. De schilderijen werden in beeld gebracht met behulp van macrofotografie (bij normaal licht, raaklicht, infraroodlicht en uv-fluorescentie) en in sommige gevallen ook röntgenfotografie en scanning macro-XRF.

De jury: “Het project stelt een uitmuntend voorbeeld voor het documenteren volgens een gestandaardiseerde methodologie van kunstwerken verspreid over verschillende locaties. De beelden zijn niet enkel van de hoogste kwaliteit, ze zijn ook vrij toegankelijk voor verder onderzoek en gebruik door het grote publiek.” 

Nieuwe toevoegingen

De prijsuitreiking was het uitgelezen moment voor de lancering van de macrofoto’s van 28 folio’s met miniaturen uit het Turijn-Milanees getijdenboek (Palazzo Madama). Ook de in 1904 deels verbrande folio’s uit de Biblioteca Nazionale Universitaria di Torino zijn voor het eerst in kleur te bekijken. Ze werden in beeld gebracht in een samenwerking tussen het team van het KIK en Musea Brugge / Kenniscentrum vzw.

Vanaf nu kan u ook struinen in het nieuwe beeldmateriaal van topwerken zoals het Arnolfiniportret en het – vermoedelijke – Zelfportret uit Londen (National Gallery), de Sint-Franciscus uit Turijn, de Kruisiging uit Venetië, twee retabelluiken uit New York en een reeks minder bekende werken in navolging van Van Eyck. Daarmee staat de teller op dertig en is het geschilderde oeuvre van Jan Van Eyck online tot in het kleinste detail te bewonderen.

Een impressie van de website Closer to Van Eyck (closertovaneyck.kikirpa.be):

Overzichtsmap op Closer to Van Eyck
Macrofotografie met infraroodlicht - Arnolfini portret op Closer to Van Eyck
Röntgenfotografie  - Turijn-Milanees getijdenboek op Closer to Van Eyck
Detail - Virgin of Chancellor Rolin en St Francis op Closer to Van Eyck


Met de gedigitaliseerde kunstwerken wordt in het najaar een interactieve tentoonstelling uitgewerkt die te bezichtigen zal zijn in BOZAR als onderdeel van Facing Van Eyck. The Miracle of the Detail. Deze tentoonstelling focust op de ontwikkeling van de beeldtaal van de Vlaamse Primitieven en de invloed van de Byzantijnse iconen hierop.

Foto: Macrofotografie bij uv-fluorescentie (c) KIK-IRPA Brussel

Julie Lambrechts