Neem nog tot 19 maart deel aan survey ENUMERATE

Logo Enumerate

Het Europese ENUMERATE-project lanceert een EU-breed onderzoek naar de status van digitalisering van erfgoedcollecties: de ENUMERATE Core Survey. Alle instellingen die een (digitale) erfgoedcollectie beheren kunnen deelnemen aan deze survey, die loopt tot 1 maart 2012. Surf snel naar het Nederlandstalige online surveyformulier en verneem er meer over.

Achtergrondinformatie
Met dit onderzoek wenst ENUMERATE in te spelen op de groeiende behoefte aan betrouwbare informatie over (de kosten van) digitalisering, en over de duurzame toegankelijkheid van de digitale collecties bij Europese instellingen (o.a. bibliotheken, archieven, musea, monumenten en erfgoedsites, maar ook omroepen of culturele instellingen die een erfgoedcollectie beheren). Het verzamelen van erfgoedstatistieken is van direct nut voor het hele erfgoedveld, en de nationale en Europese overheden kunnen uit de statistieken leren op welke terreinen extra stimulering van overheidswege wenselijk of noodzakelijk is. De geaggregeerde resultaten van de survey worden teruggegeven aan de sector via een opendataplatform.

De data die ENUMERATE via de survey verzamelt zullen volstrekt anoniem worden verwerkt en de geaggregeerde informatie zal niet worden gepubliceerd op een manier die terug te voeren is op de individuele instellingen. De data worden uitsluitend gebruikt om een statistisch beeld te krijgen van de digitalisering op het niveau van het land (of de regio) en de EU.

Omdat de doelstellingen van dit project ook voor Vlaanderen relevant zijn, trad FARO toe als partner in het consortium. De informatie die ENUMERATE oplevert is o.a. van belang voor het Cijferboek cultureel erfgoed dat door het agentschap Kunsten en Erfgoed, FARO en het departement CJSM wordt gerealiseerd. De erkende cultureel-erfgoedinstellingen worden nog apart geïnformeerd over de ENUMERATE survey.

Meer info vindt u op de ENUMERATE-website.

Jeroen Walterus