Uit het FARO-archief: tools voor een open huis

Sfeerbeeld studiedag

Om met participatie aan de slag te gaan moet een erfgoedorganisatie duidelijke doelstellingen formuleren en concrete kaders bieden. En dat betekent: stelling innemen en keuzes maken. Tijdens een studiedag in mei 2015 bundelden we heel wat inspiratie om die interne dialoog op gang te brengen. We delen deze documenten nu opnieuw.

  • Spraakmakers: ga aan de slag met straffe uitspraken over zin en onzin van participatie. Welke stellingen zijn voor uw team een inspiratiebron?
  • Kaartenpakket met concrete ideeën: speel de troeven van participatie uit met deze fiches vol inspirerende voorbeelden. Bespreek met uw team wat goede ideeën kunnen zijn, en welke participatieve technieken voor jullie echt te ver gaan.
  • Methodiekenfiches: vind nieuwe ideeën op maat van uw eigen organisatie door een aantal fijne werkvormen in te zetten. Wij zetten er alvast tien voor u op een rijtje, compleet met draaiboeken en links naar voorbeelden.
  • Erfgoedpersona’s: ga op stap met Maria, Filip, Ryan, Joke, Cathy en Gerard. Zij vertegenwoordigen de zes erfgoedprofielen die uit het Prisma-onderzoek zijn afgeleid. Pas op deze fiches de methode 'persona' toe, zoals omschreven in de methodiekenfiches.

Foto: met dank aan Werkplaats Immaterieel Erfgoed

Dit blogbericht maakt deel uit van een reeks van drie:

Volg de expeditie participatie ook via deze pagina: https://faro.be/expeditie-participatie

Jacqueline van Leeuwen
expeditie participatie