Risico’s in collecties opzoeken = best practice!?

Op 27 en 28 juni vond de langverwachte workshop ‘Assessing and managing risks to your collections’ plaats in Brussel. Het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) was als hoofdorganisator meteen ook gastheer (in dit geval waren de vier enthousiaste dames van de dienst preventieve conservering eerder gastvrouw). De workshop kwam tot stand in samenwerking met Monumentenwacht Vlaanderen vzw en het Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis (KLM-MRA). Ook FARO is heel blij om deel uit te maken van dit fijne organisatieteam.

Veertig deelnemers werden vol enthousiasme ingeleid in deze materie door niemand minder dan R. Robert Waller (Protect Heritage Corp.). Waller is een van de leidende experten in dit veld en is ook de auteur van CPRAM (Cultural Property Risk Analysis Model). Hij kwam voor deze gelegenheid speciaal vanuit Canada hiernaartoe, om met ons zijn uitgebreide ervaringen - en passie - te delen.

De eerste dag van de workshop bood vooral inzicht in de theorie. De volgende dag werden we meteen in de praktijk gegooid en kon de nieuw verworven kennis toegepast worden via oefeningen in de historische zaal van het KLM. Niet enkel de locatie was uitdagend, we werden bovendien verwelkomd door de medewerkers van het collectie- en conservatieteam die met openheid en geestdrift hun persoonlijke ervaringen en kennis ter beschikking stelden.

De inspirerende aanpak van Robert Waller toonde de waarde en mogelijkheden van de methode meer dan aan. Ook het grote enthousiasme bij de deelnemers vormen een extra motivator om rond dit thema in de toekomst nieuwe initiatieven te ontwikkelen, nieuwe praktijkervaringen te delen, en deze kennis zo breed mogelijk te verspreiden.

Bent u na zoveel opgetogenheid nieuwsgierig geworden, neem dan alvast een kijkje op de website van KIK of neem contact op met marjolijn.debulpaep@kikirpa.be.

Lees meer: Risicomanagement als tool en leidraad om duurzame conservatiestrategieën en prioriteiten te identificeren.

Griet Kockelkoren