Eerste tentoonstelling in Vlaamse Gebarentaal met de ErfgoedApp

ErfgoedApp in Vlaamse Gebarentaal (VGT)

Doof Vlaanderen, Erfgoedhuis Zusters van Liefde en FARO lanceren de tentoonstelling 'Over zusters en dove meisjes' in de eerste dovenschool van Vlaanderen. De rondleiding met de ErfgoedApp is beschikbaar in Vlaamse Gebarentaal (VGT) en in het Nederlands. De tentoonstelling is de komende maanden op afspraak te bezoeken in het Erfgoedhuis | Zusters van Liefde JM in Gent. Het initiatief werd gelanceerd tijdens de Werelddovendag en de Internationale week van doven

Over zusters en dove meisjes

Jozef Petrus Triest woonde het grootste deel van zijn leven op de plek waar vandaag Erfgoedhuis Zusters van Liefde huist. Hier werd in 1820 de eerste dovenschool in Vlaanderen opgericht door de Zusters van Liefde van Jezus en Maria. Deze vrouwelijke religieuzen hadden enkele jaren daarvoor hun intrek genomen in het klooster van Terhagen in de Gentse Molenaarstraat. Om de school in goede banen te leiden trok de jonge kandidaat-zuster Theresia Verhulst speciaal naar Parijs om daar de gebarentaalmethode van priester Abbé de l’Epée te leren in het Institut National pour Sourds-Muets. Na haar terugkeer werd ze de eerste directrice van de school tot aan haar dood in 1854. Tijdens een tour met de ErfgoedApp krijgt u op uw smartphone of tablet informatie in Vlaamse Gebarentaal (VGT) en Nederlands te zien, net als heel wat extra informatie zoals foto’s en filmpjes over de getoonde objecten.

ErfgoedApp in Vlaamse GebarenTaal VGT
ErfgoedApp in Vlaamse GebarenTaal VGT
ErfgoedApp in Vlaamse GebarenTaal VGT
ErfgoedApp in Vlaamse GebarenTaal VGT
ErfgoedApp in Vlaamse GebarenTaal VGT


 

Inzetten op Gebarentaal

Doof Vlaanderen en FARO hopen dat dit eerste voorbeeld snel een vervolg zal krijgen. Met de ErfgoedApp hebben musea en erfgoedorganisaties de technologie ter beschikking om informatie toegankelijk te maken voor een ruime doelgroep. We verwachten dan ook dat heel wat musea en erfgoedorganisaties dit eerste voorbeeld zullen gebruiken om zelf een tour in Vlaamse Gebarentaal (VGT) aan te bieden.

Interesse?

Voor meer informatie, contacteer Ludwina Degryse (Doof Vlaanderen) via ludwina.degryse@doof.vlaanderen of Bram Wiercx (FARO) via bram.wiercx@faro.be. U kan hier bekijken hoe het werkt. 

Bram Wiercx