Belgische wafelijzeridentiteitspolitiek en FARO. Controverse rond het authentieke wafelbakken uit 1830 en Kate Ryan

Een collega blogger stelde het probleem dat de tweede week van juli 2007 ontstaan was, aan de kaak. Kate Ryan legde op Radio 2 het probleem uit, ik citeer blogger GW
“Wafels, jawel. Dat er zaterdag op de spectaculastische slothappening van deze hoogweek voor de Bornemse middenstand voor iedereen wafels moeten zijn, gebakken zoals in het jaar 1830. Hoe deden ze dat toen dan wel, wou de presentatrice weten. Wel, repliceerde Kate Ryan, men bakte toen wafels met een wafelijzer "in plaats van in de oven zoals we nu doen". Verspreid over Vlaanderen barstten op dat moment een paar tienduizendtallen huisvrouwen in vertwijfeling uit. Na enig gestaar naar zowel wafelijzer als oven, alsmede de diepmenselijke vraag "hoe moet je in godsnaam wafels bakken in een oven", sprongen zij omstreeks tien voor tien collectief uit hun respectievelijke ramen op de derde dan wel vierde verdieping. Gezien dit onverantwoord gedrag van Kate Ryan - ze wist immers dat ze op Radio 2 sprak - niet zomaar door de vingers kan worden gezien, stel ik mij bij deze burgerlijke partij.”

Daarop volgde op de blog een leuke interactie over de al dan niet toepasbare rechtsregels. Wij zijn echter vooral op zoek naar de wafelijzer(identiteits)politiek en authenticiteit, dus we moeten verder zoeken.

Marc Jacobs
1830
wafels
Kate Ryan
smaakcultuur
cultuur van alledag
Bornem