Veerkrachtig met cultureel erfgoed

veerkrachtig

Geestelijke gezondheidszorg: wie er niet mee te maken heeft, loopt er doorgaans met een wijde boog omheen. Die stigmatisering blijkt en blijft een van de grote problemen om deze bijzondere vorm van zorg bespreekbaar te maken.

Werken met cultureel erfgoed kan daarbij helpen. Sinds 2015 gaat FARO op zoek naar kennis en methodieken over het gebruik van cultureel-erfgoedcollecties in de gezondheids- en welzijnssector. Wat begon met een kleine workshop over erfgoed en dementie groeide gestaag maar zeker uit tot publicaties, cursussen en enkele piloottrajecten die focussen op het inzetten van collecties uit musea, archieven en erfgoedbibliotheken om het geestelijk welzijn van mensen te verbeteren én op het meten en evalueren van de gerealiseerde impact.

Naar aanleiding van de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid zet het Letterenhuis in Antwerpen op vrijdag 5 oktober zijn deuren open om het brede publiek een exclusieve blik te gunnen op de resultaten van deze piloottrajecten. Ondertussen kan u een workshop of een presentatie meepikken over tal van interessante maar vooral inspirerende voorbeelden van erfgoedinstellingen die mee helpen om het taboe rond geestelijke gezondheid te doorbreken.

Deelname is gratis. Een overzicht van het aanbod vindt u elders op onze website.

Bart De Nil