Troeven van een buurt als vertrekpunt voor een geslaagd buurtproject

Vrijwilligers Cultureghem. Foto: (c) FARO, Bart De Nil

Wanneer een buurtproject wordt opgezet, gebeurt dat niet zelden om problemen of uitdagingen aan te pakken. Vaak zijn het immers de negatieve kanten van een buurt die organisaties of het beleid aanzetten tot handelen. Een buurt moet dan bijvoorbeeld worden geholpen om de problemen met rondhangende jongeren aan te pakken, of om de gevolgen van sociale uitsluiting en armoede op de gezondheid van mensen te milderen.

Omgekeerde buurtaanpak

Zonder bestaande problemen onder de mat te willen vegen, valt er ook iets te zeggen voor de zogenaamde 'omgekeerde buurtaanpak'. Daarbij wordt vertrokken van de assets van een buurt. Of, anders gezegd, het positieve dat in een buurt aanwezig is. Of nog: alles wat waarde of betekenis heeft in een buurt. Dat kan van alles zijn: de talenten van mensen, bruisende verenigingen, het werk van sociale diensten, welzijnsorganisaties of ondernemers, bepaalde plaatsen of gebouwen ... En inderdaad, ook het cultureel erfgoed van de buurt en haar bewoners behoort tot die assets. Wie die assets samenbrengt in een reeks activiteiten, helpt vanzelf mensen in een kwetsbare situatie en versterkt zo de buurt.

Kuregemse Kleuren is een van de piloottrajecten van FARO waarin het Erasmushuis in Anderlecht werd samengebracht met Cultureghem vzw. Geïnspireerd door de erfgoedcollecties van het Erasmushuis en met inzet van slow crafts maakt Kuregemse Kleuren de diverse en creatieve vaardigheden van wijkbewoners zichtbaar op diverse plekken in Anderlecht.

Textielverven

In een eerdere blog kon u al lezen over het eerste bezoek van de vrijwilligers van Cultureghem aan het Eramushuis. Geïnspireerd door 16e-eeuwse drukkersmerken en ex librissen maakten ze toen een eenvoudige linosnede met hun eigen merk dat ze later ook afdrukten.

Bij hun tweede bezoek werd de groep geprikkeld door de oude herbaria uit de collectie van het Erasmushuis. Aan de hand van prachtige tekeningen uit die herbaria werden ze ingewijd in de wereld van de middeleeuwse verfplanten. Publieksmedewerker Hélène Haug liet de deelnemers zien hoe textiel geverfd wordt op basis van ajuinschillen (geel), rode kool (lichtroze) en gedroogde walnootbolsters (bruin). De deelnemers gingen daarna zelf aan de slag en verfden een lap stof die ze vervolgens rond een glazen theelichthouder wikkelden waarop ze tekeningen hadden aangebracht. Wanneer het theelicht brandt, verschijnen de tekeningen doorheen de stof.

De workshop bleek een schot in de roos en bracht buurtbewoners op een eenvoudige, creatieve en hands-onmanier in contact met het Erasmushuis en zijn erfgoedcollectie. En passant kregen ze ook een heleboel kennis en vaardigheden mee. Tegelijkertijd werden er op een aangename en betekenisvolle manier tal van sociale contacten gesmeed. Alleen al dat laatste maakte deze workshop meer dan de moeite waard. 

Benieuwd naar meer? 

In onderstaande filmpjes kunt u kennismaken met Marie-Thérèse en Barry, twee leden van het vrijwilligersteam van Cultureghem.

.


Foto: (c) FARO, Bart De Nil

Bart De Nil