Reageer op de Green Paper over Auteursrecht in de Kenniseconomie

Met deze Green Paper doet de Europese Commissie een oproep om mee te denken over hoe kennis ten behoeve van onderwijs en onderzoek – waaronder cultureel erfgoed – het best via internet verspreid kan worden.

Het document behandelt verschillende thema's en vragen. Biedt het auteursrecht bibliotheken, musea, archieven en onderwijsinstellingen wel voldoende bewegingsruimte, bijvoorbeeld om hun collectie toegankelijk te maken en om duurzaam behoud te garanderen? Zouden er voor hen meer mogelijkheden in de auteursrechtregelgeving moeten komen? Het Green Paper geeft blijk van het bekende spanningsveld: sterke bescherming voor rechthebbenden en uitgevers versus het belang van het breed toegankelijk kunnen maken en behouden van cultureel erfgoed en kennis in brede zin door erfgoed- en onderwijsinstellingen.

Ook erfgoedinstellingen worden uitgenodigd om op dit Green Paper te reageren, door antwoord te geven op de vragen die de Europese Commissie hierin stelt. Dit is een grote kans om invloedrijk Brussel te informeren over uw ervaringen met auteursrecht en welke problemen u ermee ondervindt bij het digitaliseren en online zetten van informatie. Met de binnengekomen reacties zal de Europese Commissie haar auteursrechtbeleid verder vormgeven. Dit zou kunnen uitmonden in wijzigingen in de Europese regelgeving op het gebied van auteursrecht, die doorwerken in de nationale auteurswetgeving van alle lidstaten.

Meer informatie vindt u in het persbericht van de Europese Commissie. U kunt uw reactie tot 30 november 2008 aan de Europese Commissie sturen.
Op de website van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) kan u een goed uitgewerkt themadossier over Auteursrecht lezen.

(Bron: DEN)

Bart De Nil