MoMu helpt musea bij het gebruik van thesauri

Hoe kan u het gemakkelijkst koppelingen leggen naar een externe terminologiebron? Wat doet u met trefwoorden die niet in thesauri zijn terug te vinden? Hoe gaat u om met door de jaren heen vervuild geraakte velden in uw CMS?

Als antwoord op deze vragen van musea ontwikkelde het ModeMuseum Antwerpen (MoMu) samen met enkele Vlaamse en Nederlandse instellingen de handleiding 'Verbind je termen'. Deze handleiding voor musea over het gebruik van terminologieën vanuit een digitaal perspectief wordt gelanceerd tijdens de Week van het Nederlands.

De verschillende onderdelen die in deze handleiding aan bod komen begeleiden een museum in het volledige proces van dataverrijking. Met als uiteindelijk doel: collecties die online beter vindbaar zijn. Zo lang er een data-export mogelijk is in csv- of Excel-formaat zijn de methodes die erin zijn opgenomen voor elk systeem van toepassing.

De handleiding is geschreven door Shannon van Muijden (Zuiderzeemuseum), Inge van Stokkom (Netwerk Oorlogsbronnen) en Ykje Wildenborg (MoMu). Zij werkten simultaan aan Netwerk Zuiderzeecollectie, Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) en Visuele Thesaurus voor Mode & Kostuums (VTMK).

U vindt de handleiding in de projectenbank CEST.

Bart De Nil