Het succes van 25 jaar erfgoedloterij in het Verenigd Koninkrijk

Foto: Volunteering for wellbeing is een van de vele succesvolle door het National Lottery Heritage Fund gesubsidieerde projecten © Jason Lawton / Imperial War Museum North

Op 19 november 1994, precies 25 jaar geleden, vond in het Verenigd Koninkrijk de eerste trekking van de Nationale Loterij plaats. In die 25 jaar werd meer dan 40 miljard pond ingezameld voor goede doelen. 

Die allereerste trekking in 1994 markeert bovendien ook de start van een zeer substantiële subsidiestroom naar het Britse erfgoed. Sindsdien vloeide maar liefst 8 miljard pond, afkomstig uit de opbrengst van verkochte loterijbiljetten, naar meer dan 44.000 erfgoedprojecten.

#NationalLottery25

Het National Lottery Heritage Fund dat de loterijgelden voor erfgoed verdeelt, viert deze 25e verjaardag met verschillende activiteiten. Mensen worden aangemoedigd om hun favoriete erfgoedprojecten, herinneringen, foto's en verhalen uit de afgelopen 25 jaar te delen via sociale media met de hashtag #NationalLottery25. De oogst is bijzonder divers, gaande van een startevent van een project, vrijwilligerswerk, een verbluffende foto of mensen die nieuwe vaardigheid aanleren. Om het succes en de impact van hun werking in de kijker te zetten lanceerde het Heritage Fund onderstaande film:

Welzijn als belangrijke uitkomst

Liz Ellis is beleidsadviseur gemeenschappen en diversiteit van National Lottery Heritage Fund. Onder meer bij de voorbereiding van het boek Meer dan erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn vertelde Liz welke activiteiten het Heritage Fund zoal onderneemt om de sociale rechtvaardigheid in de maatschappij te bevorderen. 

Toen ik haar vorige maand in Londen ontmoette, gaf ze mij meer uitleg over de subsidieaanvragen en meer bepaald over het daarin opgenomen principe ‘People will have greater wellbeing’. Concreet betekent dit dat welzijn een van de negen uitkomsten, of beoogde projectresultaten, is waarvoor subsidie kan worden aangevraagd. Het National Lottery Heritage Fund heeft welzijn toegevoegd als uitkomst vanuit de gedachte dat erfgoedprojecten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het welzijn van mensen in het Verenigd Koninkrijk. Dat kan onder meer door mensen samen te brengen, door een gevoel van verbondenheid in buurten op te bouwen, individueel vertrouwen en zelfrespect te ondersteunen en kansen te bieden aan mensen om actief te zijn.

Foto: Volunteering for wellbeing is een van de vele succesvolle door het National Lottery Heritage Fund gesubsidieerde projecten © Jason Lawton / Imperial War Museum North

Bart De Nil