Denken door maken

Vanaf 2020 kunnen de cliënten van de HerstelAcademie SaRA terecht in het Museum Plantin-Moretus waar ze hun onderbewuste inzichten kunnen drukken in een boekje, dat ze zelf hebben gemaakt. Na Kleine documenten, grote verhalen in het Letterenhuis en Een goed bewaard geheim in het ADVN is dit de derde locatie in Antwerpen waar, met ondersteuning van HerstelAcademie SaRA en Iedereen Leest, een reeks van zes sessies worden georganiseerd. Het traject kadert in een reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

Van schrijven naar maken

Het Museum Plantin-Moretus is een open en gastvrij huis in het centrum van Antwerpen. De grandeur van het stadspaleis, de uitzonderlijke verhalen en de groene binnenplaats vormen een inspirerend kader om mensen te helpen tijdens hun psychisch herstelproces. De cliënten van de HerstelAcademie SaRA starten de sessiereeks met de methodiek van intuïtief schrijven. Ze zoeken een inspirerende plek, in het museum of een groene long in de stad, waar ze geïnspireerd door de omgeving volledig vanuit hun gevoel neerschrijven wat in hen opkomt. Daarmee laten ze hun interne criticus achter, maken ze contact met hun innerlijke kracht en energie, en komen in actie. 

Uit de inzichten en waarden die ze op papier hebben gezet halen ze enkele kernwoorden en -zinnen. In het atelier van Plantin-Moretus zetten ze die woorden en zinnen zelf in drukletters, en drukken ze daarna in een boekje. Een object van waarde.

Maken als methode

Het maken van het boekje geeft rust en zet mensen aan tot denken. Onze mosterd hiervoor halen we uit het werk dat Claire Wellesley-Smith, een kunstenares en onderzoekster uit West Yorkshire, doet met gemeenschappen in het noorden van Engeland. In haar publicaties staan heel wat inzichten over de relatie tussen maken en denken, verklaren, begrijpen en kijken met handen. Daaruit blijkt dat het een stem geeft aan mensen die anders nooit worden bereikt. Dingen maken kan ook een manier zijn om mensen te bereiken die zich minder goed kunnen uiten in de traditionele groepsactiviteiten met cultureel erfgoed, waarbij communicatie belangrijk is.

Elders op onze website vindt u een voorstellingsfiche van Denken door maken. Deze fiche zal de komende maanden verder worden aangevuld met bijkomende informatie, foto’s en filmpjes.

Bart De Nil