Cultureel erfgoed en groene zorgplaatsen in de stad: een mooie match

Museumtuin Waterfront Museum in Swansea (c) National Waterfront Museum

Er bestaan heel wat inspirerende voorbeelden van erfgoedinstellingen die groene ruimtes of tuinieren gebruiken als kapstok om te werken met kwetsbare mensen. Een groene ruimte is voor een buurt immers vaak dé manier om op een laagdrempelige manier met het museum in contact te komen. Mensen kunnen bijvoorbeeld samen met het museum een groentetuin aanleggen, of deelnemen aan creatieve workshops met materiaal dat uit de museumtuin komt.

Groene zorg

Dit past in de zogenaamde ‘groene zorg’, waarbij de omgang met de natuur wordt ingezet als middel om de gezondheid en het welzijn van mensen te verhogen. Omdat de sociale interactie centraal staat, zijn dit soort activiteiten ook uitermate geschikt om eenzaamheid aan te pakken en de sociale cohesie te verbeteren. Zeker in tijden waarin de buurt een steeds prominentere rol krijgt binnen het lokale bestuur is het voor erfgoedinstellingen van belang om zich bewust te worden van de rol die ze kunnen opnemen in het creëren van dynamische en gezonde buurten. 

Zeker erfgoedinstellingen in steden kunnen inspelen op het potentieel van groene zorg. Nogal wat instellingen  beschikken immers in hun buurt over openbare groene ruimtes of hebben een eigen tuin, park of (groen)dak. Deze plekken kunnen perfect worden ingezet bij het ontwikkelen van een  aanbod dat erop gericht is om  hedendaagse gezondheidsproblemen aan te pakken. Stress, burn-out, depressie of obesitas zijn immers maar al te vaak een gevolg van sociale isolatie of eenzaamheid.

Om u te inspireren en om met u in discussie te gaan over het thema van cultureel erfgoed en groene zorgplaatsen in de stad organiseren FARO en het Musée des Plantes Médicinales et de la Pharmacie van de ULB op 19 november een studiedag. We laten enkele internationale experts aan het woord over hoe cultureel erfgoed een asset kan zijn voor een gezonde en groene stedelijke omgeving. Daarbij staat de samenwerking met lokale gemeenschappen in de buurt centraal.

Het programma en de praktische informatie vindt u in de kalenderrubriek op deze website.

Foto: museumtuin Waterfront Museum in Swansea (c) National Waterfront Museum

Bart De Nil