Breendonk door andere ogen

Fort van Breendonk. JoJan via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Hoe kunnen publiekswerkers van archieven, musea, erfgoedbibliotheken en erfgoedorganisaties de Tweede Wereldoorlog herdenken? Op welke manieren kan er een link worden gelegd tussen verleden, heden en publiek? Door een theatervoorstelling, zo blijkt uit onderstaand voorbeeld.

Stück 3571

De monoloog Stück 3571 werd door theater M gecreëerd aan de hand van getuigenissen van mensen die het Fort van Breendonk hebben overleefd. Stuk voor stuk zijn het verhalen over een onmenselijk regime waar willekeur, foltering, honger en dood dagelijks op de loer lagen. Uit al de getuigenverklaringen werd één verhaal gedistilleerd, dat van Paul De Bruyne.

Stefan De Waele, de acteur die Paul De Bruyne speelt, zal op 21 november bij FARO de praktische inspiratiedag WOII door de ogen van je publiek? inleiden met een inspirerend verhaal over de genese van de monoloog en hoe er werd samengewerkt met het Fort van Breendonk.

Daarna kan u deelnemen aan workshops die elk focussen op een welbepaalde methodiek die u kan gebruiken om samen met uw publiek te werken rond WOII. U kan kiezen tussen het stripverhaal als instrument, foto’s om het perspectief van uw publiek te tonen, duurzaam samenwerken met een buurt en het inspirerend inzetten van storytelling in een museum.

Geïnteresseerd? Aarzel niet en schrijf u in op deze pagina.

Foto: Fort van Breendonk. JoJan via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0.

Bart De Nil
Tweede Wereldoorlog
publiekswerking
Studiedag