Welke beelden selecteert u voor De Beeldcapsule?

De Beeldcapsule

Nooit eerder werd ons dagelijkse leven zo vaak vastgelegd in beeld en geluid als in de voorbije eeuw. Ontelbare filmpjes op filmrollen, VHS-cassettes of dvd bewaren een schat aan herinneringen en getuigen van het leven in een niet zo heel ver verleden.

Samen met zijn partners uit media, erfgoed en podiumkunsten, én samen met het brede publiek, wil VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering, deze beelden koesteren, tot leven brengen en bewaren voor de toekomst. Wat vertellen de beelden ons over wie we zijn? Welke filmpjes moeten we in de toekomst nog kunnen bekijken? VIAA roept Vlaanderen op om de meest sprekende beelden over onze vrije tijd te selecteren voor hun Beeldcapsule.

Kijk, kies en bewaar

De komende maand zoomt de Beeldcapsule in op het verleden met een focus op onze vrije tijd. De beelden tonen een heel scala aan menselijke gewoontes en bijzondere tradities, beginnend met het oudste filmpje uit 1920 maar ook met enkele recentere beelden. De beelden van zomerkampen van weleer, klassieke koffiekransen of fitnessroutines uit de jaren 40 werken misschien op de lachspieren, maar stellen onze hedendaagse gewoonten ook in vraag.

Op de website debeeldcapsule.be kan u de tijdsbeelden selecteren die u wil bewaren voor de toekomst. Sam de Bruyn, Caroline Pauwels, Danira Boukhriss en enkele andere bekende Vlamingen gingen u al voor: op de website delen ze hun Beeldcapsule en verneemt u wat hen aantrekt in de beelden van fitness in de jaren 40 of van een appelsienendans.

Stemmen kan tot en met 22 oktober 2017. De bekendmaking van de vijf beelden die samen de Beeldcapsule 2117 worden, gebeurt op de UNESCO werelddag van het audiovisueel erfgoed, op 27 oktober.

Bron: Persbericht VIAA

Annemie Vanthienen