Schatgraven in erfgoedcollecties

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

In 2016 werd Humo-journalist Jan Hertoghs door de Stichting Verhalende Journalistiek bekroond tot Meesterverteller. De jury roemde hem als een "chroniqueur van het dagelijks leven". Geen toeval, want Hertoghs vertrekt voor zijn artikels en reportages vaak van alledaagse, 'kleine' onderwerpen. Zijn bekroonde artikel had zo bijvoorbeeld de langste buslijn in België als vertrekpunt, en in andere stukken vertelt hij - onder meer - over het verdwijnen van de oude nummerplaatmodellen of de teloorgang van de kleinere benzinestations ('pompstations') langs Vlaamse wegen.

Maar waar haalt Hertoghs de mosterd voor al die prachtig leesbare stukken? In stapels historische kranten en tijdschriften, zo blijkt, die hij vindt in erfgoedinstellingen als de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. In een reeks interviews met fervente leeszaalbezoekers publiceerde die onlangs op zijn website ook een interview met de journalist. En dat leest als een staalkaart van wat je, met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en speurzin, zoal kan terugvinden in de rijke collecties die in erfgoedinstellingen bewaard worden. Van hitparadelijstjes over oude weerberichten tot gespecialiseerde tijdschriften ... allemaal hebben ze op een of andere manier hun rol te spelen bij het tot stand komen van een nieuw artikel.

Net als Bob of het Britse Royal Collection Season dat heel recent ook deden, toont dit interview opnieuw aan dat erfgoedcollecties vaak onuitputtelijke inspiratiebronnen kunnen zijn voor wie dieper wil graven, op zoek wil gaan naar pareltjes uit het verleden of gewoon ... alledaagse dingen wil blootleggen.

Foto: By Thomasmoers (Own work), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons (Wiki Loves Art 2016)

Annemie Vanthienen