Plannen voor een plan? Neem een kijkje op de Erfgoedwijzer

Plannen maken. Foto: Med Badr Chemmaoui via  Unsplash

Geen cultureel-erfgoedwerk zonder een goede planning, op alle vlakken. Van organisatieontwikkeling over medewerkersbeleid tot calamiteitenplanning en diversiteitsbeleid: de gloednieuwe Erfgoedwijzer zet u met een reeks kant-en-klare stappenplannen op weg. In dit blogbericht laten we u zien wat de categorie 'Organiseren en plannen' van de Erfgoedwijzer voor u in petto heeft.

Beleidsplanning

Foto: Devanath via Pixabay

Strategische visie en planning ontstaan niet op één dag. Het opstellen van een beleidsplan is dan ook een traject dat ongeveer negen maanden in beslag neemt. Tijdens die periode werkt u aan een missie, verkent u de omgeving en formuleert u doelstellingen. En u betrekt daar best een brede groep stakeholders bij. Een praktische handleiding  legt u de mijlpalen in dit traject uit en geeft aanvullende informatie.

Medewerkersbeleid

Foto: Sanu A S via Pixabay

Organisaties zijn mensenwerk, en dat geldt bij uitstek voor de cultureel-erfgoedsector. In dit dossier vindt u een digitale kennismakingscursus voor beginnende erfgoedwerkers (de verkennerscursus). Daarnaast leest u meer over competentieprofielen, functiegesprekken en vormingsbeleid. En dit alles zowel voor vaste als tijdelijke medewerkers, zoals stagiairs. 

Organisatieontwikkeling

Foto: StockSnap via Pixabay

Hoe kunt u fijn samenwerken in een organisatie? Hoe zorgt u ervoor dat een team goed draait zodat u elkaar optimaal ondersteunt en aanvult? Op welke manier kunt u taken verdelen en inplannen? In dit luik van de Erfgoedwijzer vindt u korte en krachtige handleidingen die u vast en zeker een stap vooruit helpen.

Diversiteitsbeleid

Mensen tijdens een vergadering. Foto: fauxels via Pexels

Staat u soms nog voor een raadsel wanneer het woord ‘diversiteitsbeleid’ valt? Of bent u op zoek naar concrete insteken om echt werk te maken van diversiteit? In dit hoofdstuk biedt FARO u enige houvast. Samen met u verkennen we welke stappen u kunt zetten om tot een langetermijnbeleid te komen. Daarnaast bieden we u kapstokken die u kunt gebruiken bij verschillende onderdelen van uw organisatie: medewerkers, netwerken, aanbod en publiek.

Auteursrecht

Copyright. Foto: DPics via Pixabay

Wie wel eens te maken heeft met auteursrechtskwesties, weet dat het geen eenvoudige materie is. Het hoofdstuk 'Auteursrecht' maakt u wegwijs in de basisprincipes van het auteursrecht. U verneemt wat de uitzonderingen zijn waarop erfgoedorganisaties en erfgoedwerkers een beroep kunnen doen. En in een stappenplan verneemt u welke stappen u moet zetten om te bepalen of en onder welke voorwaarden een werk kan gebruikt worden.

Lokaal cultureel-erfgoedbeleid

Beeld van Opsinjoorke, Sint-Katelijnestraat en Sint-Romboutskerhof in Mechelen. Anne Jea via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Erfgoed is overal, in buurten, straten en wijken. Steeds meer zaken noemen we vandaag erfgoed. Voor lokale besturen opent deze brede erfgoedbenadering vele kansen om een erfgoedbeleid uit te bouwen. In dit hoofdstuk krijgt u een reeks adviezen, voorbeelden tips & ticks om uw lokaal erfgoedbeleid te versterken.

Werken met vrijwilligers

Vrijwilligers van de Erfgoeddagactiviteit in het landbouwmuseum ‘De Nostalgie’ in Uikhoven

Vrijwilligers zijn van levensbelang voor de erfgoedsector. Ook een goed uitgebouwd vrijwilligersbeleid is dan onontbeerlijk. Wat zijn de redenen waarom u vrijwilligers wil bereiken en betrekken? Waarmee houdt u best rekening, en wat doet u beter niet? In 'Werken met vrijwilligers' gidsen we u door enkele belangrijke stappen in het proces.

Calamiteitenplan

Brandoefening. Foto: Rüdiger Fein via Pixabay

Een calamiteit kunt u jammer genoeg niet voorkomen. Wel kunt u zich zo goed mogelijk voorbereiden, zodat de schade zo beperkt mogelijk blijft. Van risicoanalyse en preventie tot revisie en actualisatie: in dit hoofdstuk doorlopen we samen met u alle stappen die u moet nemen in het proces van calamiteitenplanning.

Elders op Erfgoedwijzer.be

Niet in de categorie 'Organiseren en plannen' maar evenzo belangrijk, is de vraag hoe u een collectieplan, een informatieplan of een plan/programma van eisen opstelt. Ook op die vragen biedt de Erfgoedwijzer u een passend antwoord. 

Erfgoedwijzer

De Erfgoedwijzer is er voor iedereen die als professional of vrijwilliger aan de slag is in de cultureel-erfgoedsector. Een paar muisklikken, en u bent vertrokken. De Erfgoedwijzer biedt u een schat aan informatie en inspiratie waarmee u zo aan de slag kan. Altijd, 24/24 en 7/7 en overal toegankelijk.

Foto: Med Badr Chemmaoui via Unsplash

Annemie Vanthienen