KU Leuven zoekt burgerwetenschappers voor ontsluiting mineralencollectie

Mineralencollectie KU Leuven © KU Leuven. Imaging Lab

Burgerwetenschappers, opgelet, want voor de ontsluiting van haar mineralencollectie is KU Leuven op zoek naar vrijwilligers die helpen bij het transcriberen van de originele labels. De dienst Wetenschappelijke Collecties en Erfgoed en het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen van de KU Leuven werken daarvoor samen met het crowdsourcingplatform DoeDat.

De mineralencollectie van het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen van KU Leuven bestaat uit ca. 5.000 mineralen, afkomstig uit de hele wereld. Het grootste deel van de collectie kwam in de jaren 1920 en 1930 tot stand, maar de oorsprong van de collectie is terug te voeren tot het Kabinet voor Mineralogie van de voormalige Leuvense Rijksuniversiteit. Niet alleen is de collectie van groot wetenschappelijk belang (zo bevat ze onder andere een aantal zeldzame mineralen uit Centraal-Afrika), ze weerspiegelt eveneens de rijke (en soms turbulente) geschiedenis van de Leuvense universiteit. 

Mineralencollectie KU Leuven © KU Leuven. Imaging Lab

Door deel te nemen aan het crowdsourcingplatform DoeDat wil KU Leuven deze collectie nu toegankelijker maken voor wetenschappers én voor het brede publiek. 

Elk mineraal werd gefotografeerd met het bijhorend etiket. Deze etiketten bevatten een schat aan informatie: naast de wetenschappelijke naam van het mineraal, vermelden ze eveneens de locatie waar het mineraal werd ingezameld, de naam van de verzamelaar … sommige labels vermelden zelfs de aankoopprijs.

Via DoeDat kunnen vrijwilligers helpen met de transcriptie van deze informatie: alle gegevens die zich op de etiketten bevinden, moeten er in het juiste veld worden ingevoerd. De ingevoerde gegevens worden vervolgens gebruikt om de bestaande informatie over de mineralen in het collectiebeheersysteem te verrijken en worden in de toekomst onder meer ontsloten via de website Blendeff.

Bent u nieuwsgierig of wil u graag helpen bij de ontsluiting van deze collectie? Neem dan hier een kijkje. Meer weten? Stuur een mailtje naar ann.vanbaelen@kuleuven.be (Dienst Wetenschappelijke Collecties en Erfgoed, KU Leuven). 

Dit project is een initiatief van de dienst Wetenschappelijke Collecties en Erfgoed en het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen van KU Leuven. Het kadert binnen DiSSCo-Vlaanderen en wordt gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO n° I001721N).

Foto's: © KU Leuven. Imaging Lab
Bron bericht: Dienst Wetenschappelijke Collecties & Erfgoed, KU Leuven

Annemie Vanthienen