Boeken met een hoek af

Beschadigd boek

Bibliotheken bewaren fascinerende bronnen. Stuk voor stuk bieden deze oude geschriften, boeken en historische documenten een schat aan informatie over het verleden. Maar ze zijn ook kwetsbaar. Boeken met een hoek af laat u kennismaken met de verschillende soorten schadebeelden die boeken kunnen hebben.

De reizende fototentoonstelling is opgebouwd rond zesentwintig verrassende beelden die tonen hoe boeken kunnen lijden. Brand, verzuring, stof, scheuren en zelfs schimmel vormen immers allemaal een bedreiging voor ons collectief geheugen. Bezoekers krijgen via de beelden meteen ook een beeld van het vele werk achter de schermen en het belang van taken als boeken stofvrij maken of het herstellen en zuurvrij verpakken van handschriften, boeken en periodieken. Daarnaast worden er tips gegeven voor de boekenliefhebber om eigen boeken goed te bewaren.

Boeken met een hoek af is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw en maakt een rondreis langs verschillende locaties. Tot eind maart staat de tentoonstelling opgesteld in de bibliotheek van Harelbeke, daarna reist de expo door naar KADOC in Leuven.

Schadeatlas bibliotheken

De fototentoonstelling werd samengesteld op basis van de Schadeatlas bibliotheken, in 2014 gepubliceerd door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek om bewustzijn te creëren en kennis te verspreiden over collectiezorg. In deze atlas worden tweeëntwintig schadebeelden beschreven, gaande van schade aan de boekband en de boekconstructie over schade aan het boekblok tot biologische schadevormen zoals schimmel- en plaagdierschade.

Meer info

Tot en met 31 maart staat de tentoonstelling opgesteld in de bibliotheek van Harelbeke, daarna reist de expo door naar Leuven (KADOC, 9 april tot 13 mei 2018) en Koksijde (Bibliotheek, juli - augustus 2018).

Archieven, bibliotheken, cultuurcentra en andere instellingen of organisaties die interesse hebben om deze tentoonstelling te programmeren kunnen de informatiebrochure met alle voorwaarden opvragen bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Wie Boeken met een hoek af wil reserveren of meer informatie wenst, kan contact opnemen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek via info@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be of 03 338 87 92.

Foto: CC0

Annemie Vanthienen