Je thuis voelen is een cruciale menselijke behoefte, verbonden met een gevoel van betekenis en identiteit. Erfgoeddag toont dat 'thuis' niet alleen een fysieke plek is, maar ook een gevoel van verbondenheid.
Drie jaar werken aan inclusief ondernemen leverde het traject 'Hands-on Inclusion' een schat aan informatie op. Die gegevens werden nu verzameld op een website.
Vertragen, verstillen, verdiepen: dat is wat musea wereldwijd hun bezoekers aanbieden tijdens Slow Art Day. In ons land kunt u bewust vertragen bij musea in onder andere Antwerpen, Gent en Brussel.
Wat kan herkomstonderzoek betekenen voor musea die cultuurgoederen beheren die in koloniale context verworven zijn? Deze vraag staat centraal op een studiedag van het MAS en FARO, op 27 mei 2024.
FARO-collega Katrijn D'hamers dook in de FARO-bibliotheek en las het boek ‘Het lege-vitrinesyndroom’. Daarin onderzoekt Jos van Beurden lastige vragen over koloniale collecties.
Samenlevingsdienst, een initiatief dat zich in België inzet voor jongeren, zoekt gastorganisaties waar jongeren gedurende zes maanden vrijwilligerswerk kunnen doen.
Momenteel kunt u in twee van onze buurlanden een opleiding volgen in restitutiestudies en herkomstonderzoek.
Hoe kunnen musea mensen met migratieroots en een vluchtverleden helpen in hun zoektocht naar een thuis? Hoe kunnen ze veilige locaties zijn? En hoe kunnen ze erfgoed gebruiken om belangrijke verhalen over thuis, heimwee en identiteit te delen?
Op 27 mei 2024 organiseren FARO en het MAS een studiedag in Antwerpen over herkomstonderzoek in een koloniale context.
Op 19 februari start een nieuw lerend netwerk, over het verzamelen van erfgoed van het dagelijks leven. Rekent u dit thema ook tot uw collectie? Dan bent u van harte welkom!
Voor welke uitdagingen staan collectiebeherende instellingen als het gaat om het verzamelen, bewaren, onderzoeken en tentoonstellen van (delen van) menselijke individuen? Op 24 oktober organiseerden FARO en GUM een studiedag over het thema.
Uw bezoekers of collectie in contact brengen met poëzie, het is een 'match made in heaven'. En wel een die u perfect kunt inzetten op Erfgoeddag 2024. Een workshop op 27 november neemt u op sleeptouw.