Zoeken naar het compromis in het Bakkerijmuseum Veurne

Altijd al willen weten welk collectiestuk de poetsvrouw kopzorgen bezorgt? Of welke waarde ons bakerfgoed nog heeft voor de jeugd? Op Erfgoeddag richt het Bakkerijmuseum in Veurne de spotlights op tien verrassende personen. Allemaal kozen ze wat zij belangrijk vinden om te bewaren voor toekomstige generaties. Tijdens een fijne vertelwandeling krijg je de kans om de collectie door hun ogen te bekijken. Nadien kruip je zelf in het kieshokje en bepaal je mee de toekomst van het museum. In ware verkiezingsstijl, want iedere mening telt.

Kiezen is verliezen?

In het Bakkerijmuseum is heel wat vernieuwing op til. Vernieuwen betekent keuzes maken, en dat doet een museum nooit alleen. Kiezen in de collectie, kiezen hoe het museum zal ingericht worden, kiezen hoe de inhoudelijke uitwerking zal gebeuren, kiezen voor toegankelijkheid, kiezen voor gezinsvriendelijkheid … Erfgoeddag is dé dag waarop het Bakkerijmuseum de keuze van zijn bezoekers en erfgoedgemeenschap centraal wil stellen. Het thema 'Kiezen' kwam voor het museum dus op het perfecte moment.

Van museumconservator tot poetsvrouw, van de lokale jeugd en de burgemeester tot enkele bekende koppen. Allemaal mochten zij hun favoriete bakerfgoed uitkiezen. Als kers op de taart namen zij het peter- of meterschap van een van de collectiestukken op zich. Het resultaat daarvan is een compromis: een eigenzinnige keuze die je op Erfgoeddag kan ontdekken.

Een Erfgoeddag-activiteit ontwikkelen, dat betekent samenwerken

In eerste instantie werd 'Het Compromis' bedacht door twee museummedewerkers: de wetenschappelijke en de educatieve medewerker. Daarnaast werd de activiteit tijdens personeelsvergaderingen en in overleg met de enthousiaste gidsenploeg verder besproken. Ten slotte kon 'Het compromis' niet tot stand komen zonder de positieve reacties van de mensen die werden aangezocht om het peter- en meterschap van een collectiestuk op zich te nemen. Zij inspireerden de museummedewerkers en deden hen met andere ogen naar de eigen collectie kijken. Iedereen maakt vanuit zijn of haar eigen achtergrond een bepaalde keuze die vaak verbonden is met een persoonlijke motivatie. Een van de topstukken werd bijvoorbeeld niet gekozen omdat het een topstuk is voor het museum, maar omdat er een persoonlijk verhaal en een al even persoonlijke levensvisie bijhoort.

Het thema 'Kiezen' vormde de perfecte aanleiding om heel wat mensen te mobiliseren voor het museum. En dat heeft zo zijn positieve effecten. Een museum zonder bezoekers, vrijwilligers en sympathisanten is immers geen museum maar een lege doos. Het Bakkerijmuseum wil die betrokkenheid in de toekomst meenemen en versterken.

Bakkerijmuseum Veurne

Het museum van de toekomst

In 2019 sluit het Bakkerijmuseum de deuren voor een grondige facelift. Erfgoeddag 2018 is daarom tegelijkertijd dé uitgelezen kans om het Bakkerijmuseum in zijn oude glorie te bewonderen en om het Bakkerijmuseum van de toekomst mee vorm te geven. Het museum spoort je aan om je ongezouten mening te delen over het Bakkerijmuseum van de toekomst. Geen idee is te gek. Op Erfgoeddag zwaaien de deuren open voor ieders keuze of mening. Dream big, grijp je kans en kneed mee aan het museum van de toekomst!

Naast de vertelwandeling 'Het Compromis' staan er nog heel wat andere activiteiten op de planning. Die ontdek je hier.

Ook nog

Geïnteresseerd in participatie vanuit een professionele invalshoek? Hier hoor je educatief medewerker en publieksmedewerker Nele Behaeghel vertellen over enkele van de participatievragen binnen het traject Expeditie Participatie dat FARO opzet in de aanloop naar het Groot Onderhoud in november 2018.