Workshop in de kijker!

In de zorg voor ouderen betekenen foto's en het neerschrijven van persoonlijke verhalen al langer dan vandaag een houvast. Praten over vroeger, over wie je bent en hoe je leven was, gaat makkelijker aan de hand van foto's. De foto's en het verhaal erbij zorgen voor grip: ze helpen stukjes identiteit bij elkaar houden, vooral als de vertrouwde omgeving is weggevallen of dat dreigt te doen. 
 
En vaak willen mensen, aan het einde van hun leven nog graag hun levensverhaal, hun stukje persoonlijk erfgoed kwijt om het door te geven aan wie na hen komt. Fotoboeken en levensverhalen zorgen voor verbinding tussen het heden en verleden, tussen een persoon en zijn omgeving: familieleden, buren of medebewoners, mantelzorgers en andere zorgverleners.  
 
Wil je graag met foto's en tekst meewerken aan een fotoherinneringsboek of levensverhaal voor jezelf of voor iemand in het bijzonder voor wie je, al dan niet als professioneel, de zorg draagt? Deze participatieve workshop georganiseerd door Vormingplus Mechelen geeft een duwtje in de rug om concreet aan de slag te gaan: er worden praktijkvoorbeelden uitgewisseld en ook hulpmiddelen uit onder andere software, apps, beeldbanken. Ook wordt er gekeken welke valkuilen er allemaal zijn. 
 
Na de eerste bijeenkomst start je een eigen miniproject op dat je uitprobeert, bijstelt, uitwerkt en presenteert. De gedeelde ervaringen inspireren vast om er na de workshop, al dan niet op dezelfde manier, mee verder te gaan. Je haalt het meest uit deze workshop als je tussen de bijeenkomsten door je project kan uitwerken en daar dus tijd voor voorziet. 
 
Deze workshop kadert binnen Erfgoedddag 2017 die deze keer rond het thema van zorg draait. Het programma van Erfgoeddag staat vanaf 23 maart online via www.erfgoeddag.be. Je vindt hier meer informatie over de workshop.
 
Foto: Vormingplus Mechelen