Vrouwen zijn helden

Het is vandaag de Nationale Vrouwendag. Op 11 november 1972 werd in Brussel de allereerste Vrouwendag, ‘V-dag’ in ons land georganiseerd. De Gazet van Antwerpen omschreef het gebeuren als volgt: “De ‘V’ vormt de beginletter van vrouw, vrijheid, verzet en hopelijk ook van viktorie. Dat zeggen de organisatoren van de manifestatie die op 11 november wordt gehouden in het auditorium en de aanpalende zalen van het Gemeentekrediet te Brussel.” Tijd om (on)bekende held(inn)en voor het voetlicht te halen. Het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen belicht in een nieuwe publicatie het leven en werk van een heroïsche vrouw, Jeanne Vercheval.


In het begin van de jaren 1970 wordt een nieuw feminisme het onderwerp van gesprek in België. Vrouwen contesteren op een luchtige en luidruchtige manier de genderongelijkheid, en dromen van een maatschappij die is gebaseerd op gelijkheid van vrouwen en mannen. Ze schrijven, verenigen zich, manifesteren en organiseren acties die de aandacht van de media en het grote publiek vestigen op de ongelijkheden.

Jeanne Vercheval is één van hen. Na een actief engagement in communistische en pacifistische organisaties, stort ze zich in de feministische actie. Ze is de gangmaker van Marie Mineur in Wallonië, schrijft mee aan Het rode boekje van de vrouwen(en), neemt deel aan de organisatie van de eerste vrouwendag die duizenden vrouwen verzamelt in Brussel, en strijdt voor de legalisering van abortus. Dagelijks geconfronteerd met de crisis en met de sluiting van bedrijven, verdedigt ze vurig de rechten van vrouwelijke werknemers en werklozen. Aan het einde van de jaren 1970 neemt haar militantisme een andere vorm aan: ze werkt actief mee aan Voyelles, een vrouwen-/feministisch tijdschrift, en richt zich samen met haar echtgenoot op de culturele actie, wat resulteert in de oprichting van de Archives de Wallonie en het fotografiemuseum van Charleroi.


Publicatie

Het boek 'Jeanne Vercheval: sociaal en feministisch engagement' volgt het parcours van een militante, en gaat zo in op het feminisme van de jaren 1970 en op feministische eisen die, veertig jaar later, nog even actueel zijn. Dit boek wordt op 6 december voorgesteld. Je vindt de uitnodiging van de boekvoorstelling hieronder als bijlage. Iedereen is van harte welkom!

Daarnaast vind je op de website van het Instituut nog twee andere vrouwen van formaat: Eliane Vogel-Polsky en Miet Smet. Je kan deze publicaties gratis downloaden. Dezer dagen vindt ook het Festival Voix de Femmes plaats in Antwerpen en Brussel, met talloze concerten, debatten, filmvoorstellingen, enz. Lees ook de tekst en de presentatie van Geraldine Reymenants, elders op deze website, 'Vrouwelijke helden: een contradictio in terminis'.

Vertel op Erfgoeddag het verhaal van de voorvechters van vrouwenrechten. Wie waren die vrouwen die in de jaren '50, '60 en '70 opkwamen voor gelijke rechten (en plichten)? Hoe moeilijk hadden ze het? Wat waren hun successen?

Afbeeldingen:
(bovenaan): Foto uit de campagne 'Women are Heroes'
(onderaan): Cover van het boek 'Jeanne Vercheval: sociaal en feministisch engagement'

 

 

Vrije tags
gender
Helden
heldenmoed