Vlaamse miniaturen: een uitgesproken heroïsch universum

Voor het eerst brengen de Koninklijke Bibliotheek van België en de Bibliothèque nationale de France hun collecties samen om de bloeitijd van de Vlaamse miniatuurkunst tijdens de middeleeuwen in de schijnwerpers te plaatsen. Dit project bestaat uit een dubbeltentoonstelling die eerst in Brussel te zien is, en dan afreist naar Parijs. In totaal worden meer dan 140 van de meest prestigieuze en kostbare verluchte handschriften getoond. Sommige zijn al meer dan een halve eeuw niet meer uit de kluizen gehaald, andere zijn dan weer volslagen onbekende pareltjes.

Getuigen van de pracht en praal van de ‘Bourgondische Gouden eeuw’ zijn de gotische kerken, Brabantse retabels, wandtapijten, prachtige polyfone muziek en de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven. Tegelijk is deze 15e eeuw het hoogtepunt van de Vlaamse miniatuur en vormt het een keerpunt in de geschiedenis van het handgeschreven boek. De kunst van de verluchting, de schilder- kunst in de boeken, genoot een succes zonder voorgaande in de oude Zuidelijke Nederlanden. Rijke steden als Brugge, Gent, Brussel, Rijsel en Doornik waren echte kweekvijvers van ambachtslieden, kopiisten,  boekbinders en miniaturisten die een centrale positie bekleedden in een productie van uitzonderlijke kwaliteit.

Als geëngageerd mecenas en schrander bibliofiel gaf de Grote Hertog van het Westen, Filips de Goede, een belangrijke impuls aan de kunsten van het boek in al zijn vormen. Ook Filips’ zoon, Karel de Stoute, was dol op teksten uit de klassieke oudheid.

Dit project wil de meest vermaarde middeleeuwse bibliotheek ter wereld, de Librije van de hertogen van Bourgondië, doen herleven. Na een scheiding van 200 jaar brengen beide bibliotheken een collectie die door de Franse revolutie uit elkaar gehaald werd opnieuw bijeen. In de tentoonstelling dring je pagina na pagina dieper door in een wonderlijke fantasiewereld, die wordt bevolkt door helden en legenden en waar we Alexander de Grote, Karel de Grote of de fee Melusine zij aan zij vinden met gevleugelde draken, Reinaart de Vos en prachtige eenhoorns.

Praktische info
'Vlaamse miniaturen'
Nog t/m 30 december in de Koninklijke Bibliotheek van België, Keizerslaan 2, 1000 Brussel
Alle info vind je op de website van de Koninklijke Bibliotheek. Lees meer over de expo in de bijlage, hieronder op te halen.

Prijzen:
3,00 euro > 7,00 euro

Afbeeldingen:
(bovenaan) affiche van de tentoonstelling
(onderaan)  KBR, ms. 9242, Jacques de Guise, Chroniques de Hainaut, compilatie en vertaling door Jean Wauquelin, f. 1r. Jean Wauquelin biedt zijn werk aan Filips de Goede aan, detail



 

Vrije tags
middeleeuwen
literatuur
legende
kunst