VICTORIE – Memorabele wedstrijden in de Mijnstreek

Trappen. Schreeuwen. Zingen. Supporteren. Scoren. Sturen. Huilen. Balanceren. Schieten. Voordragen. Gooien. Samentroepen… Al deze acties alles horen bij sportwedstrijden, zoals vier handen op één buik. Geen wedstrijd zonder winnaar. Maar ook geen wedstrijd zonder emotie… De erfgoedcel Mijn-Erfgoed presenteerde in het najaar van 2008 in het oude voetbalstadion van FC Beringen een veelzijdig project  rond spraakmakende wedstrijden. Ook voor deze editie van Erfgoeddag een inspirerend voorbeeld.

De Mijnstreek kende in de afgelopen decennia een zeer rijke wedstrijdgeschiedenis. Er waren natuurlijk de eeuwenoude volkssporten zoals het schuttersgebeuren, maar met de ontdekking van de steenkool kwam er in de Mijnstreek een explosie van bewoners, en dus van verenigingen. Vele ontstonden kleinschalig, maar groeiden onder impuls van de steenkoolmijnen. De mijnbazen zagen in verenigingen en competities een unieke kans om zichzelf in een positief daglicht te zetten. Aangevuld met belangrijke competities op o.a. Circuit Zolder, mogen we gerust stellen: Limburg, en in het bijzonder de Mijnstreek, beschikt over een uniek wedstrijdverleden!  

‘Victorie’ liet jong en oud, sportfanaten en leken kennismaken met voorbije en vergeten (sport)disciplines, met grote momenten in het geheugen van de streek, met supporterscultuur en vrijetijdsbeleving in het algemeen. Ook dat maakt deel uit van het cultureel erfgoed van de Mijnstreek. De Erfgoedcel Mijn-Erfgoed deed toen, samen met talrijke partners, een aanzet om het wedstrijderfgoed in kaart te brengen en de interesse ervoor aan te wakkeren!

Expo in het stadion

Onderzoek naar memorabele wedstrijden in de Mijnstreek leverde een schat aan beeldmateriaal op. Zowel oude filmpjes als actiefoto’s illustreerden de competities van weleer. In de tentoonstelling waren er ook heel wat interviews met sporthelden te beluisteren. Daarnaast waren er ook voorwerpen die tot de verbeelding spraken: een oude koersfiets, tennisrackets, prachtig schutterszilver en een buks, een Vespa en motorcrossbrommer van weleer, supportersmaterialen, toneelaffiches en een oefenwagen van Circuit Zolder, krantenartikels en fotoalbums… 

Verrassend was dat de tentoonstelling plaatsvond in het oude voetbalstadion van FC Beringen. Bezoekers konden een kijkje in de kantines, rond het veld wandelen en de catacomben onder de tribunes verkennen. Het stadion ligt in het hartje van de cité, tegenover de grote mijnkathedraal en vlakbij de mijn. Als bezoeker stapte je dus echt het mijnverleden binnen. Door voor een 'betekenisvolle' locatie te kiezen, speelde de erfgoedcel ook in op een van de bevindingen uit de publieksbevragingen van Erfgoeddag. Bezoekers stellen ‘een bijzondere locatie’ sterk op prijs.


Welke sporthelden breng jij op Erfgoeddag voor het voetlicht? Hoe werden ze geëerd? En wat hoorde er bij die heldenstatus?


Leestip:

Het boek ‘Victorie, memorabele wedstrijden in de Mijnstreek’, bestaat uit vijfcahiers. Eén cahier kost 4 euro, de 5 cahiers samen kosten 15 euro. Het boek is te koop in de boekhandels van de streek. Je kan het ook bestellen via de website van de erfgoedcel of 089 811 412. 

'Victorie' was een initiatief dat werd opgezet door de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, werkzaam voor de gemeentes As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen rond cultureel erfgoed.

Afbeeldingen:
(foto bovenaan) (c) Archief Mijnmuseum Beringen. Beeld van het provinciaal crosskampioenschap in 1959.
(Onderaan) Campagnebeeld van het project.

Vrije tags
cultuur van alledag
Helden
sport
volksheld