Vakmannen en -vrouwen

Campagnebeeld van de Nacht van de Geschiedenis

Dat zijn de hoofdpersonages van De Nacht van de Geschiedenis. Deze elfde editie staat vandaag immers in het teken van vakmanschap. Vaak hebben deze beroepen een uitermate interessante geschiedenis, geven deze mensen hun kennis door van generatie op generatie en zijn hun beroepen met uitsterven bedreigd. Dat verdient dus terecht extra aandacht. Je kan tijdens deze Nacht van de Geschiedenis een rijk aanbod aan vaklui zoals glazenblazers, chocolatiers, instrumentenbouwers, fietsenmakers, vliegtuigbouwers, molenaars, bakkers, kathedraalbouwers... en ga zo maar verder ontdekken. Het aanbod is ruim want er zijn meer dan 250 activiteiten verspreid over heel Vlaanderen.


Vakman hier, vakman daar
In Londerzeel kan je vandaag naar drie generaties steenkappers luisteren en in Duffel maak je kennis met een orgelmakerij die al meer dan 130 jaar actief is. Voor de ontdekking van de boekbinderij moet je in Zonhoven zijn en in Loppem kom je alles over de fabricage van sigaren te weten. Hoewel het ook heel intrigerend kan zijn om je in Dendermonde te laten onderdompelen in de wereld van goud en leder. Dit is slechts een greep uit het aanbod dus je merkt het al: het wordt moeilijk kiezen!  
 
De Nacht van de Geschiedenis is meer dan een evenement. Zo komt er een nieuw fotoboek Hands on van topfotograaf Marco Mertens uit waarin 15 vakmannen en -vrouwen hun levens- of generatieverhaal vertellen. Daarnaast wordt ook de tweede  Davidsfonds Geschiedenisprijs uitgereikt. De laureaat is Herman Van Goethem, conservator van Kazerne Dossin in Mechelen. De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van Davidsfonds Evenementen.
 
Bekijk het programma van de Nacht van de Geschiedenis via http://www.davidsfonds.be/nacht en hieronder het filmpje:

Vrije tags
geschiedenis
nacht
ambacht