Op de zwier in Tienen

Antieke draaimolen

Vorig weekend bezochten 1500 mensen een ‘nostalgische’ kermis op de Grote Markt in Tienen. De vereniging 'Tienen Draait Rond' plaatste een carrousel, rupsbaan, zweefmolen, Kop van Jut, oliebollenkraam en spiegeltent. Een ‘nostalgische’ fotograaf maakte foto’s en de optredens in de spiegeltent waren erg populair. Wie tot rust wilde komen, kon dat tenslotte doen in het ‘nostalgische tuintje’. Gezelligheid troef dus.

De kermis werd vooral bezocht door gezinnen met jonge kinderen. Op die manier kwamen de jongsten te weten hoe een kermis er vroeger uitzag. Om volgend jaar de 1000ste verjaardag van Tienen te vieren probeert ‘Tienen draait rond’ een reuzenrad naar de stad te halen.

De kermis is een feest dat ver terug gaat in de tijd. Er wordt vanuit gegaan dat het woord ‘kermis’ voortvloeit uit het woord ‘kerkmis’. De kerkmis was oorspronkelijk een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijding van een parochiekerk. In de vroege middeleeuwen werden er al boerenkermissen gehouden. De populariteit van de kermis is niet van alle tijden, in de 18de eeuw probeerde de gegoede burgerij het kermisbezoek, dat zou leiden tot moreel verval, zelfs te ontmoedigen.

Vandaag worden kermismensen wel eens ‘mensen van de reis’ genoemd omdat ze in het kermisseizoen - van april tot oktober – van de ene naar de andere plaats reizen. Dit gebeurde in de middeleeuwen vaak te voet met hun slaapspullen op de rug. Wie meer geld verdiende, gebruikte paard en wagen.

Meer weten?
Het boek Schiettent & suikerspin herdenkt een bekende attractie van de kermis: de kop van Jut, die is vernoemd naar de moordenaar Jacobus Jut. Bezoekers konden hun boosheid op de laffe moord afreageren op de naar hem vernoemde attractie. Het is geschreven door Johan De Bruin, Cor Van der Heijden,Stijn Reijnders en Ineke Strouken.

Foto: Een antieke molen zorgt voor dokke pret © Baert

Vrije tags
Kermis