Neem een kijkje achter ‘de coulissen’

De Coulissen

Het programma ‘De Coulissen’ op Focus-WTV toont sinds gisteren in vijf afleveringen hoe vier West-Vlaamse erfgoedcellen en de provincie het gevecht met de tijd aangaan.

De kijk achter de schermen van de erfgoedwereld is uniek: je komt als kijker op verboden plekken die anders te gevaarlijk zijn om zonder begeleiding te betreden, voorbehouden zijn voor de dienst of zich bevinden in de backstage. In het programma is er extra aandacht voor archieven, waardevolle boeken en collectiestukken. Een vergrootglas belicht begrippen als conservering, restauratie en digitalisering van erfgoed.
 

Volg de hele week interessante erfgoedtv

Gisteren beet Brugge de spits af. De bibliotheek is er 200 jaar oud. In de reportage zie je hoe het boekenerfgoed wordt bewaard voor de toekomst. 

Vandaag is Roeselare aan de beurt. Erfgoedcel TERF zorgt er samen met efgoedwerkers voor dat de geschiedenis van de streek bewaard blijft. Foto's en documenten willen ze niet onder het stof laten wegkwijnen.

Op woensdag 17 april nemen we een kijkje achter de schermen van de restauratie van de Sint-Salvatoreskathedraal.

Op donderdag ontdek je alles over welke schat aan beelden en verhalen er bewaard worden op de beeldbank Westhoek Verbeeldt. 

Op vrijdag 19 april kom je ten slotte meer te weten over de historisch unieke theaterdecors waarvoor Erfgoedcel Kortrijk, operahistoricus Bruno Forment en de Kortrijkse stadsschouwburg samen een actieplan hebben opgezet.
 

En op Erfgoeddag?

Erfgoeddag is dé kans om bij heel wat erfgoedorganisaties een kijkje achter de schermen te nemen. Op heel wat locaties krijg je uitzonderlijk toegang tot het depot. Experts laten je kennis maken met de wondere wereld van het bewaren en beheren van cultureel erfgoed. Je ziet restauratoren aan het werk en je leert alles over beestjes, azijn en gevaarlijke schimmels.

Dit en nog veel meer, kan je allemaal ontdekken op Erfgoeddag. Stel je eigen programma samen via www.erfgoeddag.be.  

 

Vrije tags
restauratie
conservering
Stop de tijd