Mario… cultureel erfgoed uit de gamewereld

Mario is een videospelpersonage, ontwikkeld door de Japanse gamedesigner Shigeru Miyamoto en verscheen voor het eerst in het spel Donkey Kong (1981) als het personage Jumpman. Tegenwoordig vinden we Mario terug in meer dan 200 videospellen, maar ook in televisieprogramma's, film en strips en allerlei nevenproducten. Hij verzorgt ook gastoptredens in niet-Mariospellen en bij sommige verschijningen is hij niet eens een in-gamepersonage. Je vindt hem dan in het decor op een schilderij of als klein beeldje.

Voor wie Mario niet mocht kennen, stellen we hem even aan je voor. Mario is een kleine, dikke Italiaanse loodgieter. Hij is de oudere broer van Luigi en woont in het Mushroom Kingdom. Hij heeft er alles voor over om het Mushroom Kingdom en Princess Peach te beschermen tegen zijn grootste vijanden Bowser, Donkey Kong en Wario.

Mario's standaard uiterlijk is met de jaren veranderd: een kort, gezet mannetje dat een petje met een 'M' erop draagt. Hij heeft bruin haar, een zwarte snor en een abnormaal grote en ronde neus. De reden dat hij die snor en dat petje heeft gekregen, is dat met de aanvankelijk gelimiteerde pixels en kleuren de spelprogrammeurs de mond en het haar niet konden laten bewegen. Mario draagt steeds witte handschoenen en een blauwe overall over een rode shirt. Oorspronkelijk droeg hij een rode overall op een blauw shirt zoals in Donkey Kong. Vandaag beschikt Mario over meerder outfits, zijn outfit wordt tegenwoordig immers aangepast aan het spel. Zo kan je hem bijvoorbeeld ook in een voetbal kit of in een Hawaïaansachtig shirt met zonnebril vinden. Mario staat er om bekend een kindvriendelijke en dappere held te zijn, met een liefde voor pasta en pizza. Mario's opgewekte persoonlijkheid wordt gereflecteerd in zijn hoge stem, ingesproken door Charles Martinet. Vandaag is Mario gekend als loodgieter, al wordt hij in de spellen bijna nooit getoond tijdens het uitoefenen van zijn beroep. In de originele Donkey Kong-spellen, toen Mario nog Jumpman werd genoemd, was hij eigenlijk een timmerman. Vanaf 1990 werd Mario ook officieel gezien als medisch arts. En ook archeoloog staat op het cv van Mario.

Sinds zijn eerste spel, heeft Mario meestal de rol om de dame in nood te redden. In het begin moest hij zijn vriendin Pauline redden uit de klauwen van Donkey Kong. Pauline bleef niet lang bestaan als personage en werd vervangen door een nieuwe dame in nood, Princess Peach. Na de redding, kreeg hij een kus als beloning. Naast Donkey Kong heeft Mario nog andere tegenspelers. Bowser is Mario's aartsvijand. Daarnaast is er nog Wario, Mario's kwaadaardige en hebberige dubbelganger. Wario’s uiterlijk zorgt ervoor dat hij nog meer in zijn rol komt van een anti-Mario.

Mario is het meest bekende personage uit de geschiedenis van de videospellen. Er zijn meer dan 250 miljoen spellen verkocht. Mario is één van de eerste videospelpersonages die werd geëerd op de Walk of Game in 2005. Bovendien is hij het eerste videospelpersonage dat in 2003 een wassen beeld kreeg in het Hollywood Wax Museum. Sinds zijn ontstaan heeft Mario zichzelf ontwikkeld tot popcultuuricoon. Hij speelde een rol in verschillende televisieprogramma's, stripboeken en in een film. Hij is verschenen op broodtrommels, T-shirts, tijdschriften, reclames, in snoepvorm, op Shampooflessen, ontbijtgranen, broches en als een pluche knuffel.

Breng jij op Erfgoeddag het levensverhaal van Mario of een ander heroïsch spelpersonage? Dan kan je je activiteit misschien ook laten opnemen in het programma van de Digitale Week (21 april t/m 27 april 2012). Bovendien is het thema van de Digitale Week ‘Word een held in multimedia’. Voor meer informatie over dit evenement lees een eerder verschenen blogbericht of surf naar hun website.

Je kan onderstaand filmpje ook bekijken met de toegankelijke YouTube-player.

 

Afbeeldingen:

(boven)
- Mario, driedimensionale weergave

(onder)
- Mario, hier zijn nog duidelijk de pixels te zien
- wassen beeld van Mario in het Hollywood Wax Museum 


Vrije tags
games
digitalisering
Helden
heldenmoed