KLAPZ!... Over grenzen

Persmoment voorstelling 'Grensverhalen’

Het is precies 300 jaar geleden dat het verdrag van Utrecht is ondertekend. Met het verdrag is de Belgisch-Franse grens vastgelegd. Het cultureel project ‘300 jaar Grens' wil die impact aan beide zijden van de huidige Frans-Belgische grens zichtbaar maken: elkaar beter leren kennen en met elkaar blijven delen om de Frans-Belgische geschiedenis verder uit te bouwen

In het kader van dit jubileumjaar gingen Erfgoedcel CO7, gemeente Langemark-Poelkapelle, de Franse partners Office de Tourisme Cassel Horizons en vertelassociatie Paroles Bohèmes (Cassel) op zoek naar grensverhalen.

Op 17 maart werden de verzamelde verhalen na de voorstelling van het project bij café d’Heybeke in grensdorp Haringe symbolisch uitgewisseld. De komende maanden gaan drie Franse en drie Vlaamse vertellers hier samen mee aan de slag om een tweetalig vertelprogramma uit te werken waarin zowel het Vlaamse als het Franse perspectief op het vroegere leven langs de grens wordt belicht. Ze leren van elkaar met als resultaat: het beste van twee tradities.

Van het smokkelen, de douaniers tot allerlei anekdotes over het grensleven komen aan bod. WTV maakte er alvast een mooie reportage over. 

Deze zomer wordt dit programma aan beide zijden van de grens gebracht tijdens twee vertelavonden voor een gemengd Belgisch-Frans publiek. Deze vertelavonden vormen een onderdeel van het vertelfestivals ‘Détours & Raccourcis’ (Cassel) en ‘KLAPZ!... Over grenzen’ (Langemark-Poelkapelle), die dit jaar volledig in het teken staan van de grens.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Erfgoedcel C07 via erfgoedcel@co7.be of 057 23 93 12. 

Welke grensverhalen associeer jij met jouw streek? Zitten er geboren vertellers in je organisatie? Giet de feiten in een meeslepend spel voor het hele gezin. Bezorg je deelnemers verkleedmateriaal en laat de allerkleinsten proeven van de vruchten van een verboden smokkel. 

Foto: Persmoment voorstelling 'Grensverhalen’ © Erfgoedcel C07

 

Vrije tags
verhalen
grenzen
KLAPZ!