Inspiratiesessie Lokeren. Een terugblik

Op vrijdag 14 september vond de eerste inspiratiesessie plaats in aanloop naar Erfgoeddag. We waren te gast bij PCVO Scheldeland op de campus in Lokeren. Gastsprekers waren Leen Heyvaert, Els Otte en Lize De Doncker.

PCVO Scheldeland heeft met de opleidingen schoenhersteller, schoenmaker-ontwerper, hoedenmaker en handtassenmaker alvast een stevige link in huis met het thema ‘Hoe maakt u het?’. Communicatiemedewerkster Sofie Buydens gaf de aanwezigen een boeiende rondleiding doorheen het complex en liet hen kennismaken met de cursisten van het atelier lederbewerking.

De haarsnijderij in het stadmuseum van Lokeren

Leen Heyvaert, conservator van het stadsmuseum Lokeren, vertelde over het ambacht van de haarsnijderij. Deze bijzondere collectie van het museum is immers sterk gelinkt  aan het thema vakmanschap. Volgens Leen is de haarsnijderij echter een complex gegeven, waardoor het erg waardevol kan zijn om bezoekers tijdens hun museumbezoek hands-on te laten kennismaken met de vilttechnieken. Op die manier kunnen ze theorie en praktijk via hun eigen ervaring beter aan elkaar linken en blijft het bezoek hen langer bij.

Kiezen voor kinderen 

Tijdens de vorige Erfgoeddageditie waren kinderen koning in Oudenaarde. 6- tot 12-jarigen palmden als ware jonge redders de interactieve expo Oude liefde in. Het Erfgoedcentrum Ename daagde hen uit om te klimmen als een monumentenwachter, te graven als een archeoloog of te zeilen als een molenaar. Maar hoe kwam het centrum tot deze activiteit? Els Otte, beleidsmedewerker publiekswerking, lichtte het proces toe. Je kan haar presentatie hier herbekijken. Dankzij de presentatie werd het voor de deelnemers duidelijk dat inzetten op gezinnen en kinderen ook tijdens Erfgoeddag waardevol kan zijn.

Tinkering in het Industriemuseum

Een ambacht leren gaat niet van vandaag op morgen. Daarom kan samen leren met je handen, bricoleren en experimenteren erg zinvol zijn. Lize De Doncker vertelde dat het Industriemuseum Gent de Tinkeraars ondersteunt dankzij vorming op maat. Zo wordt samen leren erg waardevol: wat gemaakt wordt, bedenkt de Tinkeraar zelf. Er is ruimte om te falen en ook dat is deel van het leerproces. De Tinkeraars sporen de bezoekers aan om zelf aan de slag te gaan in het museum. Je vindt Lizes presentatie hier.

Zin om ook een inspiratiesessie bij te wonen?

Dat kan. Er vinden nog sessies plaats in Halle, Antwerpen en Brussel. Van harte welkom! Zin gekregen in het thema 'Hoe maakt u het?'. Lees en download dan alvast de inspiratiebrochure over het thema.

Foto: FARO

Vrije tags
ambachten
vakmanschap
erfgoeddag