Inspiratiesessie Borgloon I terugblik

Vorige maand waren we in Borgloon en Diksmuide te gast voor de Erfgoeddag inspiratiesessies. In deze blogreeks presenteren we een beknopte terugblik op die namiddagen en kan je de presentaties nakijken. In de raadzaal van het stadhuis van Borgloon inspireerden Rob Vandueren, Hilde Degol, Marcel Daerden en Martijn Loix ons met best practices uit hun afgelopen erfgoedjaar.

Case Gravenmuur Borgloon

De Gravenmuur in Borgloon blijft een knap voorbeeld van hoe een particulier initiatief erfgoedwaardering in de publieke omgeving kan stimuleren. Het 26 meter lange spandoek beeldt een deel van de 1000-jarige geschiedenis van Borgloon af. De familie Vandueren bracht een gepassioneerd verhaal over het ontstaan van de muur en stad.

Case RIMO vzw


De deelname van RIMO vzw aan Erfgoeddag had de afgelopen jaren aanzienlijke gevolgen voor het respect en de waardering van de woonwagencultuur. Hilde Degol kwam vertellen over wat hun deelname betekende voor de woonwagenbewoners.

Ons Leven vzw, een vereniging van en voor Belgische woonwagenbewoners, deed voor de eerste keer mee aan Erfgoeddag in 2013. Deze groep woonwagenbewoners heeft geen vaste plaats voor haar werking en moet dus telkens opnieuw een geschikte locatie zoeken voor haar activiteiten. Hun eerste deelname in Maasmechelen had op lange termijn zeer positieve gevolgen voor hun werking. Er ontstond terug een constructieve houding en dialoog ten aanzien van de woonwagenbewoners.

Case creatieve erfgoedbemiddeling

Marcel Daerden en Martijn Loix zijn creatieve erfgoedbemiddelaars in de regio Haspengouw. Zij brachten een gepassioneerde getuigenis over wat dat precies inhoudt.

  • Herbekijk de volledige presentatie hier.

Brainstorm: op naar een actieve activiteit!

Elke inspiratiesessie rondden we af met een brainstormsessie waarin we in groepjes al even nadachten over mogelijke activiteiten. Een selectie van die output kan je op Facebook en Twitter nalezen onder #EGDinspiratie.

Meer toelichting rond het thema 'Kiezen' en de praktische leidraad vind je hier. Hier kan je de inspiratiebrochure digitaal doornemen.
 

 

------

Eerder in deze reeks:

Binnenkort te verwachten:

  • Inspiratiesessie Diksmuide I terugblik