Inspiratiesessie bij het Muziekinstrumentenmuseum. Een terugblik

Op donderdag 11 oktober waren we te gast bij het Muziekinstrumentenmuseum voor de voorlaatste inspiratiesessie in het teken van ‘Hoe maakt u het?’. Publieksmedewerkers Annelien Verbeeck en Joke Krause namen de deelnemers mee op sleeptouw doorheen het museum.

De collectie van het Muziekinstrumentenmuseum

De deelnemers kregen een rondleiding doorheen het museum met een focus op ambachten. Hoe worden diverse instrumenten gemaakt? Hoe gebeurde dit vroeger en wat zijn de verschillen met vandaag? Ook een blik achter de schermen kon hierbij uiteraard niet ontbreken. Daarom stapten we binnen in het restauratieatelier. Daar maakten we kennis met de restaurateurs en de diverse verhalen achter de instrumenten. Vaak moet je als restaurateur bijzonder creatief zijn om een instrument te kunnen restaureren.

Kennismaking met een uniek instrument

En nog meer moois was er te beleven tijdens de inspiratiesessie in het museum. Het Muziekinstrumentenmuseum beschikt immers over een uniek instrument: de piano-vole. Het was niet eenvoudig om deze piano terug bespeelbaar te maken maar met enorm veel geduld en creativiteit kregen de medewerkers van het museum dit toch voor elkaar. Er was ook tijd voor een klein en zeer uniek mini-concert. 

Zelf de handen uit de mouwen

Op het einde van de inspiratiesessie gingen de deelnemers zelf aan de slag. Van gerecycleerd materiaal werd een kazoo gemaakt. Deze introductie toonde aan dat een gezinsvriendelijke activiteit die de link legt met het Erfgoeddagthema helemaal niet duur of moeilijk hoeft te zijn. 

Foto: FARO. De deelnemers luisteren hoe de piano-vole klinkt.