Infosessies: eendracht maakt macht

Bijna tweehonderd erfgoedwerkers woonden tussen 10 en 17 oktober de infosessies over Erfgoeddag 2012 bij. Museum-, archieven-, erfgoedbibliotheekwerkers schoven samen aan tafel met vertegenwoordigers van socioculturele verenigingen, heemkringen, erfgoedcellen. Het doel? Samen van mening wisselen over de invulling van het thema ‘Helden’. Je vindt hier de verzamelde ideeën en voorstellen. Want… zoals de wapenspreuk van ons land luidt, l’Union fait la force / Eendracht maakt macht.

Nu ja… over ‘macht’ kan je moeilijk spreken. Wel staat vast dat vele mensen samen meer weten dan één. Daartoe trok de Coördinatie Erfgoeddag achtereenvolgens naar het Galloromeins museum te Tongeren, het Sportimonium (Hofstade), de Vlaamse Opera (Gent), Kortrijk 1302 (Kortrijk), het Rubenianum (Antwerpen) en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (Brussel).

Overal kregen de deelnemers een intro in het thema ‘Helden’, gevolgd door een beknopte uitleg over de procedure en zaken waarop je als kandidaat-deelnemer zoal moet letten. Zo is een van de nieuwigheden voor deze editie dat je als kandidaat-deelnemer ook activiteiten kan voorstellen die te maken hebben met erfgoedzorg. Dat is alles wat met behoud, beheer en collectiemanagement te maken heeft. Tijdens het tweede deel  werden de deelnemers uitgenodigd om samen na te denken over mogelijke activiteiten. Welke ideeën al deze mensen samen hebben bedacht, lees je in de bijlage die je hieronder kan downloaden.

Ook de presentatie over het thema kan je hieronder ophalen. En uiteraard raden we je aan om onze inspiratiegids grondig door te nemen.

Als je zelf nog ideeën, projecten of interessante wetenswaardigheden over ‘Helden’ hebt, neem dan zeker contact op. Dan delen we deze, hier op deze website, met al je collega’s.

Vrije tags
digitalisering
antiheld
heilige
Boerenkrijg
brandweer
ondernemersschap