Indisch immaterieel cultureel erfgoed in de (Brusselse) kijker

Kind met lamp

Europalia staat van 4 oktober tot 26 januari 2014 in het teken van Indië. Zeven clusters werpen een licht op de verscheidenheid van het land. In de cluster ‘Living traditions’ worden de uiteenlopende culturele expressievormen getoond: regionale, volksgebonden en folkloristische tradities, ambachten, muziek, dans, theater en grafische kunsten.

Tradities blijken in India nog altijd bijzonder levend en blijven een invloed uitoefenen op hedendaagse kunstenaars. Wie denkt aan India, denkt ook aan de rol van water als plekken van leven en dood. Verder blijkt uit de cluster ‘Diaspora’ dat de Indische wereldwijd één van de belangrijkste is en dat de Indische tradities en culturele erfgoed ook op zovele plaatsen hun stempel hebben gedrukt. Wat betekent de Indische identiteit nog voor wie elders leeft?

Vormingplus Citizenne ontwikkelde een programma over het Indische immateriële culturele erfgoed. Aan bod komen Diwali, het Indiase Lichtjesfeest. Het feest van het licht staat voor vernieuwing, voor de overwinning van de warmte op de koude, van het licht op het donker. Het is het grootste Hindoefeest in de wereld.  Bezoekers kunnen Indische bordspelen zoals Pachisi en Langur Burja mee spelen of aan de lijve de Bollywooddans voelen.  De Indiase lichaamscultuur komt aan op bod tijdens de expo ‘Belichaamd’ in Bozar. Na de expo vertellen Indiërs over lijf en leden in India. Waarom knippen sikhs hun haren niet? Hoe wordt de sari gedragen? Wat bedoelen Indiërs met ‘zuiver’ en ‘onzuiver’?

Zin in het verder ontdekken van India krijg je op de website van Europalia.

Dit blogbericht werd overgenomen van Katrijn D’Hamers

Wil jij op Erfgoeddag ook een feest of traditie in de kijker zetten? Heb je al een idee hoe je zo grenzen kan overschrijden? Vond je al een manier om een link te leggen met tradities en hedendaagse kunstenaars? 




 

 

Vrije tags
Indië
tradidies