In Brussel ge(s)maakt?

Gesmaakt door de Brusseleir? Openingsweekend Evere - (c) Erfgoedcel PZ

Nogal wat levensmiddelen worden, vooral in het buitenland, geassocieerd met de Belgische hoofdstad. Maar hoé Brussels zijn die krachtig ruikende kaas, dat witloof, die spruitjes en die kippen eigenlijk? En is de oorsprong van lambiekbier en geuze eveneens in Brussel te vinden? De zoektocht naar de roots van deze producten leidt meestal naar het omliggende platteland. 

Witloof, spruiten, kaas, geuze, pensen en kieken.  Aan de hand van deze zes typisch Brusselse producten wordt een beeld geschetst van het traject dat deze producten afleggen van bij de producent tot op het bord. Zowel de geschiedenis van dit traject als de huidige situatie komen aan bod. Bij elk product wordt de vraag gesteld of het wel echt 'Brussels' is. Wat is de relatie tussen de grootstad en haar omliggende regio op vlak van bevoorrading? Ook de verschillen tussen het platteland en de stad zullen aan bod komen.
 
De resultaten van het onderzoek kan je nalezen in de publicatie In Brussel ge(s)maakt?’. Deze publicatie is een samenwerking van Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei met Erfgoedcel Brussel, Centrum Agrarische Geschiedenis en Uitgeverij De Draak met steun van de Provincie Vlaams-Brabant. Het onderzoek en de samenstelling werden verzorgd door Sarah Luyten van het CAG. 
 
Naast de publicatie is er ook de mobiele tentoonstelling in een marktkraam. In dit kraam ontdek je het verhaal van de zes producten aan de hand van geluidsfragmenten, informatiebordjes, receptenkaartjes en een verbindingsspel. De tentoonstelling is volledig gratis te ontlenen. Interesse? Neem dan zeker contact op met Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei. 
 
Meer informatie over dit project, het bestellen van de publicatie of het ontlenen van de mobiele tentoonstelling vind je op de website van Erfgoedcel PZ
 
Bekijk hier de reportage die uitgezonden werd op Ring TV. Tijdens deze uitgebreide reportage geeft Sarah Luyten, auteur en medewerker van CAG, meer informatie over het boek. 
 
Ga op zoek naar de roots van voor jouw gemeente belangrijke producten, objecten, specifieke gebruiken en tradities. Welke weg hebben ze afgelegd om in jouw gemeente te stranden? Kent een bepaald gebruik elders een gelijke? Kijk over de grenzen van je organisatie, gemeente, provincie… en laat het publiek met dit grenzeloos verhaal kennismaken. 
 
 
Foto boven: Ge(s)maakt door de Brusseleir? Openingsweekend Evere - (c) Erfgoedcel PZ
 
Vrije tags
roots
oorsprong
verwantschap