Het Leuvens Goed: kiezen voor erfgoed

Leuven kiest op Erfgoeddag voluit voor vernieuwing. Vanuit het centrale erfgoedpaviljoen met tuin op het Mgr. Ladeuzeplein wordt het rijke erfgoed van de Dijlestad nog ruimer dan vorige jaren onder de aandacht gebracht van bewoners en bezoekers.

Het gloednieuwe festivalcentrum voor Erfgoeddag in Leuven is een concept van Sacred Places en Erfgoedcel Leuven, in samenwerking met de hele Leuvense erfgoedsector. Het is dé plek om je bezoek aan Erfgoeddag te starten. Het is een info- en ontmoetingspunt, maar ook vertrekpunt voor verschillende wandelingen. En het is vooral ook een plek waar je tal van activiteiten kan beleven: je kan er een les tai-chi volgen met reus Da Tong, je vindt er kleine expo’s en installaties of kan er luisteren naar korte optredens. Het erfgoedpaviljoen is met andere woorden de ideale plaats om de rijke waaier aan Leuvens (erf)goed  te ontdekken en te zien wie er allemaal achter deze erfstukken staat. 

Kiezen voor vernieuwing

Erfgoeddag in Leuven was nog nooit zo divers. Jong en oud vindt er zijn gading. De reuzen dansen op de klanken van de beiaard. Rasechte verhalenvertellers halen schatten uit het archief en brengen verhalen uit de middeleeuwse verhalenbank tot leven. Maar ook jongeren krijgen een forum en verwennen je onder meer met rap en slam of hun ‘alternatief archief’. Zo geven ze een geheel eigen interpretatie aan hun favoriete Leuvense erfgoed. Ook jij kan trouwens een bijdrage leveren door met je smartphone ‘de zeven wonderen’ van Leuven vast te leggen. De foto’s worden live getoond en verspreid via de sociale media.

En wat met die veertien andere locaties?

Naast het Ladeuzeplein kan je op nog veertien andere locaties genieten van gratis activiteiten. Er is veel ruimte voor eigen inbreng van bezoekers. In het stadsarchief kan je tijdens de presentatie over Leuvense straten meegeven wat je over jouw eigen straat weet of zou willen weten. In KADOC kan je je waardevolle boeken of documenten voorleggen aan een expert en ontdek je hoe je ze bewaart voor de toekomst. In PARCUM tot slot kan je je religieuze voorwerpen tonen op de expertisedag. Heel wat te beleven dus, in Leuven. Is kiezen verliezen?

----

Kies je ervoor om Erfgoeddag in Leuven door te brengen?

Zet dan zeker deze steractiviteit in je programma en start de dag op tijd, want op zondagochtend kan je in het erfgoedpaviljoen ook ontbijten. Het openingsfeest van de nieuwe Leuvense Erfgoeddag start al op zaterdag 21 april om 20 uur op het Ladeuzeplein.