Geef eens een straatnaam cadeau

Europadag in het teken van de jumelage © Felix Merckx

De stad Halle bedacht een leuk cadeau voor de veertigste verjaardag van de jumelage tussen Halle en haar Duitse zusterstad Werl: een straatnaam in de Dynastiewijk.

Halle aanvaardde in 1965 het peterschap over het 18Bataljon Kwartiermeester, toen gekazerneerd in Werl. Zo ontstond in 1972 de eerste toenadering tussen beide steden. De officiële verbroedering vond plaats op 9 juni 1973.

Werl ligt op enkele kilometers van de bekende centra van het Ruhrgebied en van het toeristisch belangrijk geworden Sauerland. Net zoals Halle is Werl een vermaard Mariaoord met ongeveer 30.000 inwoners.

Een delegatie van de stad Werl kwam de Werlstraat plechtig inwijden naar aanleiding van de Europadag op zaterdag 5 mei 2013. Klein detail: de straat bestaat nog helemaal niet en is voorlopig enkel een straat op plan die pas gerealiseerd wordt bij de verdere verkaveling van de Dynastiewijk. Voorlopig ligt er nog braakliggend terrein waar de straat moet komen.

Ook zustergemeente Mouvaux uit Frankrijk kreeg eerder al een Mouvauxstraat in dezelfde wijk. Deze straat was toen ook nog maar voor een klein gedeelte gerealiseerd. “Op termijn komt de Werlstraat er zeker. Met de veertigste verjaardag van de jumelage leek het een goed moment om de zusterstad de straat in wording voor te stellen", aldus schepen van jumelage Marc Picalausa.

Kent jouw stad of gemeente ook een jumelage? Ga op zoek in de archieven naar sporen en plaats een oproep naar beeldmateriaal over deze verbroedering. Breng op Erfgoeddag dit grenzeloze verhaal opnieuw tot leven. Welk cultureel erfgoed vind je in je gemeente terug dat verwijst naar deze verbroedering of deze illustreert? Misschien kan je een tentoonstelling organiseren met cultureel erfgoed dat typerend is voor je eigen stad en cultureel erfgoed dat typisch is voor de zusterstad.

Foto: Europadag in het teken van de jumelage, (c) Felix Merckx

 

Vrije tags
jumelage
Halle