Gatz maakt oude beroepen opnieuw hip

Erfgoeddag 2019 draagt de titel 'Hoe maakt u het'. Vlaanderen is dan ook een regio van ‘baanbrekend vakmanschap’, van meesters en makers, sinds eeuwen gedreven door technische kennis en kunde. Met een kersvers beurzensysteem rond meesterschap speelt Cultuurminister Sven Gatz in op de vernieuwde belangstelling voor vakmanschap in ons immaterieel cultureel erfgoed en maakt hij traditionele stielen opnieuw hip.

Waarom nu?

Schoenmakers, pruikenmakers, smeden, wevers, bakkers, goochelaars, koetsenbouwers, vertellers, boekbinders, tapdansers, instrumentenbouwers, klompenmakers … allemaal baanbrekende vakmensen, met beroepen die een lange en rijke geschiedenis kennen. Hun kennis en ervaring staat in onze haastige samenleving onder druk of wordt steeds meer in vraag gesteld.

“Vandaag willen mensen vaak dingen zo goedkoop en zo snel mogelijk gerealiseerd zien, maar dat druist in tegen mijn filosofie. Voor mij zijn kennis en geduld de belangrijkste aspecten van het ambacht.” Koetsenbouwer en -restaurateur Ronny Delusinne.

Niet-tastbaar erfgoed dat in hoofden en handen van mensen zit is erg waardevol. Het doorgeven van vakmanschap aan toekomstige meesters is een voorwaarde om het levend te houden. Vaak zijn dat intensieve en tijdrovende processen. Om vakmensen de nodige tijd en ruimte te geven om intensief samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan om de stiel te leren, zet minister van Cultuur Sven Gatz in op meester-leerling trajecten, een nieuw beurzensysteem in de immaterieel erfgoedsector.

“… kennisoverdracht geeft zin aan mijn werk. De ivoren-toren-filosofie waar vele ambachtslui zich in wentelen is niet aan mij besteed. Mijn doel is om mijn talenten aan zoveel mogelijk mensen door te geven.” Messenmaker Antoine van Loocke.

Hoe werkt het?

Ter ondersteuning van een leertraject vakmanschap kunnen een meester en leerling(en) vanuit een partnerschap een beurs aanvragen. De beurs bedraagt maximum 2.000 euro per maand en een traject heeft een looptijd van maximaal twee jaar. De indiendatum voor meester-leerling trajecten is uiterlijk 15 september 2018. Het leertraject start ten vroegste op 1 januari en uiterlijk op 1 juli 2019.

Kick-off in Bokrijk

Minister Gatz gaf gisterenavond in Bokrijk al het startschot voor dit beurzensysteem door zelf even in de leer te gaan bij een weefster, een bakker en een smid. Bokrijk was niet toevallig gekozen als locatie voor de lancering. Bokrijk zet met de steun van de gedeputeerde van Cultuur, Toerisme en Erfgoed Igor Philtjens al jaren in op vakmanschap. Met BKRK - ‘bokrijk brandmerkt’ zet het openluchtmuseum de hedendaagse relevantie van vakmanschap in de verf. 

Zin in?

Meer info over het traject ontdek je op deze webpagina. Het volledige persbericht kan je hier lezen.

Vrije tags
erfgoeddag