Erfgoed, ook voor jongeren betekenisvol!

Ik ben Blandine en ik kwam donderdag 19 oktober 2017 in kader van YOUCA een dag meewerken in een organisatie. Ik studeer Secretariaat-Talen in Woluwe. Onze leerkracht godsdienst heeft ons aangemoedigd om deel te nemen aan deze actie en ik heb gekozen om die dag te komen werken bij FARO.

Jongeren en erfgoed

Veel mensen denken dat erfgoed voor jongeren niet van belang is, maar dat klopt helemaal niet. Dat is ook voor ons zeer belangrijk. Dankzij Erfgoeddag krijgt iedereen de kans om wat meer te weten te komen over erfgoed. De zaken die worden bewaard zijn veel meer dan gewone objecten, ze zijn deel van onze geschiedenis. Deze dingen kunnen ons vertellen hoe het vroeger was en hoe mensen zich gedroegen. Dit is de reden waarom ik het zeer belangrijk vindt dat die objecten en herinneringen bewaard worden.

Mijn favoriet erfgoed

Het Berlijnse muur is mijn favoriete erfgoed. Dit gebeurde misschien nog niet zo lang geleden, maar voor mij blijft dat ongelofelijk. Ik ben de muur vorig jaar gaan bezoeken samen met mijn school, het Mater-Dei Instituut, en het was voor mij heel leuk om te zien hoe het eruitzag toen de muur nog recht stond. Iedereen kan zich inbeelden hoe een muur eruitziet maar niemand kan zich dit écht voorstellen. Duizenden mensen die aan de overkant van de muur stonden en niet meer naar hun eigen huis konden. Dankzij het bewaren van zo'n erfgoed kunnen wij, jongeren, ons beter inbeelden hoe het vroeger was. Op school horen we wel allerlei verhalen, maar als je daar staat, voor deze muur, dan pas wordt alles heel reëel. Ik zou dan ook graag alle mensen bedanken die zo’n blijvende ervaringen mogelijk maken.